Tuesday, July 5, 2011

Apa sudah jadi...

1. Tiba2 Ambiga jadi jinak, setuju dan jadi budak baik mendengar titah tuanku untuk adakan perhimpunan di stadium.

2. Minta polis lepaskan rakan2 mereka yang ditangkap dalam operasi bersih, termasuk lepaskan diri sendiri?
.........

1.Apakah menangkap dan melepas adalah kuasa mutlak polis? dan jenayah tiba2 boleh dimaafkan atas 'game' dan budibicara politaik? tanpa perlu diheret ke mahkamah? Soal keselamatan, polis dengar cakap siapa?

2. Perhimpunan di stadium - 0 risiko kepada oarang awam?????????


Lain kali rakyat yang atas pagar jangan sebok masuk campur sandiwara puak kerajaan dan pembangkang.

Dalam hal ini terbukti.. Anwar yang terbaeeekkkkkk..

1 comment:

 1. Perhatikan bagaimana senjata2 dan bom2 molotov telah disediakan di beberapa lokasi utk digunakan bagi membuat huru-hara di perhimpunan Bersih2 yg kononnya dgn aman yg dijadualkan diadakan di jalanan pada 9hb.
  Sekarang dgn begitu bodohnya pula Kerajaan membenarkan Bersih2 diadakan di dalam stadium tertutup. Apakah jaminan bhw rusuhan tidak akan berlaku dari stadium dan merebak ke luar?
  Pihak polis patut mengambil langkah2 keselamatan yg berikut:
  1. Setiap peserta haruslah diperiksa dgn teliti supaya tidak membawa masuk pemetik api, sebarang senjata dan sebarang alat yg merbahaya ke dlm stadium.
  2. Mereka tidak boleh memakai T-shirt Bersih2 kerana telah diharamkan.
  3. Pihak penganjur mestilah membayar dahulu sewa utk stadium dan diminta meletakkan sejumlah wang sebagai cagaran utk ganti rugi jika berlaku kerosakan alat2 di stadium. Jika bangku2 stadium rosak semasa perhimpunan, kita tidak akan dapat gantirugi selepas perhimpunan kerana semua pihak tidak akan mengaku bersalah dan bertanggungjawab.
  4. Pihak polis dan tentera mesti diletakkan di semua pintu keluar/masuk stadium utk menjaga keselamatan orang awam yg berada di luar stadium. Jika berlaku sebarang pergaduhan atau rusuhan di dalam stadium itu adalah tanggungjawab pihak penganjur Bersih2. Polis harus memastikan bahawa sebarang rusuhan tidak keluar dari stadium. Semua pintu keluar mesti ditutup rapat dan dijaga dgn rapi.
  5. Jika ada orang yg sakit tenat kena heart attack sbg contoh, pihak ambulan shj dibenarkan masuk dan membawa orang yg sakit itu keluar utk rawatan. Kita mesti bersedia utk melihat tipu helah orang2 yg membuat kacau ini tidak dapat keluar.
  6. Jika berlaku huru hara dan kacau dlm stadium, pihak keselamatan jangan masuk utk meleraikan kekacauan. Biarkan peserta2 demo Bersih2 menghadapi sebarang risiko akibat dpd perhimpunan mereka sendiri. Jika pihak keselamatan masuk, gambar2 polis akan diambil utk memburukkan nama baik polis kerana telah bertindak dgn zalim kononnya dan sebagainya. Gambar2 ini akan didedahkan dgn serta merta ke seluruh dunia melalui internet utk memburukkan pihak polis dan Kerajaan BN. Jadi biarkan sahaja mereka mati atau cedera di dalam stadium.
  7. Seelok2nya jika demo Bersih2 ini akan diadakan didalam stadium pun, pihak penganjur mesti menandatangan perjanjian yg mereka adalah bertangjawab sepenuhnya terhadap kelakuan dan keselamatan peserta2 perhimpunan, supaya nanti jika berlaku sebarang perkara yg tidak diingini, pihak polis dan Kerajaan BN tidak boleh dipersalahkan!
  Bersih2 ini taklah sebersih yg kita nampak!

  ReplyDelete