Sunday, May 1, 2016

ARUL KANDA KENA MATI HIDUP SEMULA....

Kekal...


Ada seorang CEO yg hampir bersara dan ingin menyerahkan jawatannya kepada salah seorang eksekutifnya yg terbaik.

Untuk itu dia memanggil seluruh eksekutif2nya, memberikan masing2 sebiji benih kpd setiap seorang dan berkata :

" Tanam, jaga dan siram dengan baik benih yg saya beri ini dan kembalilah 3 bulan dari sekarang dengan membawa tanaman yg tumbuh dari benih ini.."

" YANG TERBAIK, akan menjadi penggantiku sebagai CEO di perusahaan ini."

Salah seorang eksekutif, bernama Ahmad yg juga mendapat benih tersebut, terus pulang ke rumah dan menanam benih tanaman itu. Setiap hari benih itu dia siram dengan air dan diberinya baja.

Setelah hampir 3 bulan, di pejabat semua orang saling membicarakan kehebatan tanaman mereka yg tumbuh dari benih yg diberikan kpd mereka. Hanya benih Ahmad sahaja yg tanamannya tidak tumbuh sama sekali.

Ahmad merasa gagal dan susah hati.

Setelah 3 bulan, semua eksekutif menghadap CEO memperlihatkan hasil benih tersebut.

Ahmad berkata kepada isterinya bahawa dia tidak akan membawa pot yg kosong, Namun isterinya mendorong untuk tetap membawa pot kosong tersebut utk memenuhi janji kepada CEO 3 bulan yang lalu.

" Bawa ja bang, walaupun abang gagal utk menumbuhkan benih tu, paling tidak abang sudah menunjukkan niat baik kerana sudah berusaha semampu mungkin menjaganya sesuai dengan permintaan bos abang...", demikian kata isterinya.

"Baiklah sayang..", jawab Ahmad dgn hati yg berat kerana tdk dapat menunaikan permintaan CEOnya.

Masuk ke bilik mesyuarat, Ahmad membawa pot kosong. Semua mata memandangnya kasihan.

Ketika CEO masuk, dia memandang keindahan seluruh tanaman yang kononnya hasil dari benih2 yg diberinya dulu, hingga akhirnya berhenti di depan Ahmad yg tertunduk malu.

CEO tersebut meminta Ahmad ke depan dan menyuruhnya menceritakan tentang tanamannya yg mati.

Ketika Ahmad selesai bercerita, CEO berkata,

"Beri tepukan untuk Ahmad, CEO kita yg baru..!"

Semua eksekutif terkejut termasuk Ahmad.

CEO itu kemudian berkata,"Semua benih yg saya berikan kepada kalian dulu, sebelumnya telah direbus dalam air panas hingga mati dan tidak mungkin tumbuh lagi. Jika benih kalian dapat tumbuh, bererti kalian telah menukarnya dan berbohong pada saya. Kecuali Ahmad, hanya dia yang JUJUR, jadi dialah yg paling layak menyandang jawatan tertinggi ini..!"

#Taburlah KEJUJURAN, dan anda akan menuai kepercayaan.
Jangan pernah takut berlaku JUJUR

14 comments:

  1. La..ingat ka ceo tu nak ambik ahmad kerana pandai melingkup kan bisnes

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia ambik sebab pandai cium tangan Najib yang mengelenot bila di buat gitu.

      Delete
  2. Hahaha hohoho hihihi

    Amat pintar cerita tuh, Bang.

    Aku ingat benih Ahmad tak tumbuh sebab di beri benih Najib yang tak bagus mesti mati punya.

    ReplyDelete
  3. Benih 1MDB mana boleh hidup. 1MDB pun dah nak mati. Kalau IPIC dah tak mahu jamin 2 bonds yang di buat untuk nya, IPIC kasi tau London Stock Exchange gitu, heboh seluruh dunia, kot terbongkang le bonds itu.

    Tu le, 1MDB bayar berbilion dolar kpd syarikat yang nama nya hampir serupa dengan anak syarikat IPIC, di British Virgin Island, tapi sebenar nya bukan anak syarikat IPIC.

    Ada orang kata 1MDB "kena tipu". Ada yang kata memang di rancang gitu supaya boleh selewengkan wang 1MDB.

    Pahal pun, Najib punya keroja. Kalau dia tak bikin sendiri, dia kasi arahan, atau sekurang kurang nya kasi kebenaran. Sebab Perkara 117 Memorandum & Articles of Association 1MDB kata segala urusan prlu kebenaran bertulis dari Najib.

    ReplyDelete
  4. Waah, main membongkok satu macam, cium tangan ye? Gitu ke Najib sekarang?

    Ada bau busuk 1MDB ke tak tangan tuh? Atau pakai hidden nose filter? Kalau tak, nanti kena "hidden hands" punya bahana. Kena tukar tempat kereje di Abu Dhabi, atau di Rozy Kedai Dhobi.

    ReplyDelete
  5. Aku barutau kluang ni binatang bijak
    sempurna kiasannya utk manusia yg dah jadi bodoh
    MENGGANTIKAN binatang
    banyak menulis Tajam penanya - kalah TS JUNID

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau memuji KD ke? Kalau gitu, aku setuju.

      Delete
  6. cerita ni sesuai untuk drama jam 2 pagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau memuji KD ke? Kau suka drama 2 pagi ke? Dengan bini ke, dengan gufreng?

      Kau geng Ah Jib Gor, ye? Bersama dia masa drama di Port Dickson dll dulu ke? Jaga jaga, nanti kena tangkap, Mohd Isa dah tak MB lagi tak dapat nak tolong.

      Delete
  7. Tengok muka Najib bila tangan dia kena cium. Entah apa timbul dalam kepala dia. Ataigh dan bawah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam ini ke pemimpin yang ngaku atau nak nunjukkan dia liberal konon. Masih layan cium tangan praktis zaman feudal nenek moyang dia. Sepatut nya dia sebarkan sana sini tak payah cium tangan dia le.

      Apa? Nakkan orang tau macam mana bau "tangan ghaib" yang berhentikan Gani Pattail dengan serta merta tanpa alasan? Yang tukarkan serta merta tempat kerja Pegawai2 tinggi SPRM dan PDRM yang menyiasat 1MDB? Demokrasi kupra worak macam itu.

      Delete
  8. good sketsa ... their biz is not about planting the seed its just a test... all selected are all qualified only who past the honesty and trust test will be the CEO... nothing special about it... except creative idea on away CEO .... but not necessary those who cheat on the seed unable to be the sucessfull CEO... its about small evil to avoid bigger evil and for greater good ... madey used that message before as well team pembangkang .... so go fly kite !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, go fly kite, man. Maybe you and Ahjib reach hell and your kites splutter there.

      Is there any trust in 1MDB? In PAC? In Pandi's statement "clearing" Najib of wrong doing on the RM2.6 billion - which actually is RM4.2 billion in Najib's personal bank accounts that came from five different sources, including 1MDB subsidiary, SRC International?

      Delete
  9. OOI kamjat go fly kite, bila hang Nak Londeh seluaq najib so dapatlah hang jilat pungkok dia...
    Awatlah hang nie harami sungguh...kaca dng mas pun hang tak tau bezakan?
    Buta kot hang nie ?
    ESOK SELASA...

    ReplyDelete