Monday, May 21, 2018

NAK TANYA SATU SOALAN, KITA KITA YANG ISLAM INI KEKURANGAN KE KALAU PAS TIADA..

Lupa sekejap cerita Najib yang sedang bergelut dengan skandalnya, dah jenuh diingatkan,  bangkai gajah tidak boleh ditutup dengan nyiru dan kemana lagi tupai mahu melompat. .




....
Sultan dan Raja² Melayu serta SPB Agong adalah ketua ugama Islam bagi Negeri² yang ditadbir melalui Majlis Agama Islam masing²..beserta prgawai² yang ditauliahkan Mufti,  Kadi dan sebagainya. .

Di mana kita mula² belajar tentang Islam. .
Masing² ada pengalaman dan kronologi.. 
Hinggalah ke hari ini,  beristeri beranak cucu.. 

Banyak lagi.. 

Kita ini tak ada brain ke?  Tak cukup ke ustaz dan ceramah² yang mengjar kita hingga perlu kepada PAS. 

Tetapi soalannya,  apa peranan PAS dalam soal Islam dan iman kita? 
Sebagai contoh.. Negeri Johor tanpa pernah ada sentuhan PAS dalam soal pentadbiran.. Apakah Islam mereka tidak sama dengan Islam di Kelantan (?)

Apakah pemimpin² Melayu dan Islam yang bukan PAS dan ada yang jadi pemerintah yidak Islamic semata mata kurang bercakap tentang Islam.  
Apakah Islam itu pada cakap?  Atau pada amalnya? 




Apakah PDRM,  ATM,  SPRM,  Bank Negara sebagsi contoh adalah institusi yang tidak Islamic? 
Apakah Parlimen itu bercanggah dengan Islam. 

Jika jawapannya,  lebih banyak selari dengan Islam jadi apa kalutnya PAS hingga perlu melabel,  maki hamun dan mengkafirkan? 

Atau PAS hanya copy paste edit apa yang dilaksanakan kerajaan?
Lembu punya susu sapi (iPAS) dapat nama.. 





# PAS akan menjadi lebih baik dari sekarang jika memastikan ia sebuah parti politik yang menunjukan urus tadbir negeri yang lebih cemerlang, lebih pada kerja dan pencapaian kerja,  menjaga akhlak dan amanah.  
Jika itu dapat dilaksanakan,  insyaAllah rakyat akan berebut rebut menyokong PAS tanpa perlu melabel,  menuduh, memburuk dan doa laknat pada orang lain. 


33 comments:

  1. Replies
    1. Kalo bongok sangat baik duk diam2...

      Delete
    2. Ini negara demokrasi berbilang parti'
      Pas adalah sebuah parti politik
      Suka hati rakyat lah yg nak sokong PAS
      Yg Islam sokong DAP pun ada
      Yg bukan Islam sokong PAS pun ada
      Apa yg KD dan bapuk bodoo ni sibuk sgt?

      Delete
  2. Pas..golongan muda dari pantai timur yg cari mkn dibandar2 besar turut sama bawa fahaman yg mengatakn pas itu islam dn islam tu pas..ianya dh ditanamkn sejak dulu lagii..golongan yg berumur selalu jadi mangsa penipuan pas..

    ReplyDelete
  3. Bila agaknye lhdn nak periksa akaun lobai2 pas...derma tertakluk bayaran cukai...lobai dah pakai kereta mewah...

    ReplyDelete
  4. Setakat ni tak pernah dengar berapa ramai kapir yg dah diislamkan oleh pas...

    Kelantan pon ade kes balak hilang walopun lobai yg mahir hukum hakam islam perintah

    ReplyDelete
  5. Tak pernah dengar pas nak tangkap perompak 1 mdb...

    Di mana Jho Low?
    Mengikut WSJ Chukong tembam tu berada di Phuket awal bulam Mei dengan harapan ketua penyamun UMNO akan menang pilihanraya. Malangya harapan dia meleset bila Najib dan Rosmah di tendang oleh rakyat terbanyak.

    Chukong tembam itu juga di katakan seperti tak peduli sisatan 1MDB masih dijalankan dan masih berparty di Macau pada 28hb Februar1 2018. Sekarang IGP Khalid sudah tiada, baru lah SB dari PDRM mula sibuk menjejaki Jho Low. Kenapa masa Khalid jadi IGP, PDRM tak mahu cari Jho Low?

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Isu ini utk yg berIQ tinggi. Kalau IQ rendah boleh pergi main jauh2. Kihkihkih

      Delete
  7. Arahan sape???..ki ki ki.."sy tk tahu dab tk di beri tahu"
    Habis memali.."sy dan musa kadang2 bertukar2 potfolio kdn"perggh..dy tk tau..sy tk ckp sy keluae negara masa kejadian...putar,,jngan tk putar Halim..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya mangsa persepsi. Percayalah saya kena fitnah. Kalau tak kena fitnah, umno tak kalah... ..bla..bla..blaa
      Macai- kami sokong datuk seri, asalkan bagi kami dedak.
      Kihkihkih...

      Delete
  8. Kesian.
    Pas ingat,islam yg itu pas.
    To ubah team bola. Pnyokong pulak diwajib sokong team pas.
    Islam dihina sempitkan Oleg pas.
    Kononnya Islam lemah, pas sj yg boleh angkat Dan belainya.
    Aku nk tmbh pd pertanyaan kd.

    Happo ! Ko Hingat Islam you anak kucing tepi jalan? Tidak boleh berdiri sendiri? Allah tidak cukup kuat utk jaga ? Perlu ada pas atau diintitusikan barulah islam selamat?
    Lemahnya pas anggap islam it.
    Hinanya pas pada raja melayu.

    Woi lobai senget !!
    Aku cabar ko ajak Claire mkn mlm kt marang...boleh fastakim sekali.
    Sembang elok2,tk perlu mcm jahiliah.
    Ha, jemput justo jho low sekali.

    Stock dedak Taek ada lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada ke cabar ajak Claire mkn mlm kat Marang. Tak payahlah cabar, mari je ke Marang ni.
      Aku bimbang kau yg berfahaman jahiliah. Jgn senang sgt tuduh org jahiliah.
      Bila kau mampoos, pesan kat waris kau suruh Claire uruskan bangkai kau.

      Delete
    2. 1136,
      Aku mmg Kat marang ni.
      Ko Hingat semua Kat marang ni bodo likat mcm ko.
      Poraaah...otak bertaek low

      Delete
    3. Buat apa kat Marang?
      Marang kawasan PAS kang?
      Gi lah di kwsn yg puak kau mng
      Gi lah ikut punggung AMBABIGA nunn

      Delete
    4. Ko Hingat marang kepalo balik ko punya ka. Mmg dasar bodo sengal

      Delete
    5. Beramboss dari Marang
      Ini wilayah PAS
      Tak payahlah cari ahli utk persatuan lgbt kau tu
      Beramboss

      Delete
    6. 118 sudah parah mental

      Delete
  9. apa ciri persamaan antara Karpal Sink dan DSAI.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciri2nya sama macam kau.
      Kihkihkih

      Delete
  10. Kesian najib! Muka agak pucat ketika hadir dipejabat sprm tadi.senyuman seperti dibuat2! Tiada lagi warna pink dibibirnya sebaliknya pucat lesut! Mana pergi penyokong yg sanggup brkorban jiwa raga?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita tengok sapa yg kena. Tak semestinya yg di tuduh tu bersalah

      Delete
    2. Pengerusi 1mdb najib.perdana menteri najib.menteri kewangan najib.penasihat 1mdb najib.yg bersalah tentu najib!!!

      Delete
    3. Dah tentu macai yg kena. Takkan najib nak mengaku. Macai baik hati2 mulai sekarang.

      Delete
  11. Isu ini sgt mengantuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok komen kau lg mengantuk giler.
      Kihkihkih

      Delete
  12. Demi political matang. Eddy disaran adakan pertemuan 4 mata sambil berbuka fastaqeem bersama Claire.
    Topic uni Sgt menterujkan.
    Pas itu Islam kah ?
    Islam itu Pas kah ?
    Pas Hingat Islam itu team bola kah?
    Kikiki, cepatnya back usul kd cepat2 tukar topic.. konon amboi panda la tuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila kau mampoos, pesan pd waris kau supaya Claire uruskan bangkai kau.

      Delete
    2. 1139,
      Ko takut Mati SBB ko byk dosa menduaan Allah.
      Ko dijanji kunci surga oleh eddy.
      Totok

      Delete
  13. nak tanya satu soalan apakah persamaan antara DSAI dan karpal sink.?

    ReplyDelete
  14. Tajuk tentang PAS ini akan aku ulang berkali kali lagi selepas ramai yang kata tajuk ni boring..

    Sama mcm cerita najib, dulu pecacai pertahan sampai sanggup masuk neraka, sekarang? Ada lagi yg bodoh..

    Sama juga dengan PAs, boring sekarang. .besok?

    Cerita najib? Macam hindustan..pertengahan banyak nyanyi... . Kita tunggu hujung kesudahan atas nasibnya..

    ReplyDelete
  15. Pas makan butir Taek sket sj. Ketul taek besar diurus dulu.
    Bola forensik Wang itu dtg, terkancing Kerala pas. Sket pun dh gigil kepialu.
    Itu yg telling pas sudah melipat2 jika ada topic pas.
    Hakikat to hiking Kali topic to dtg pun...pas mmg meantime wataknya dipanggil.
    Kebebaran tk for disalut taek penipuam kpnon warak.
    Nahi mungkar...itu pun x faham2

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.

REFORMASI REFORMASI REFORMASI SENDIRI TAK REFORMASI KAHKAHKAH LAWAK

Sebok minta orang undur...sendiri liat nak undur   Desakan Anwar undur jika tidak diselesaikan sekarang tetap bangkit MENJELANG PRU15   PKR ...