Friday, September 2, 2016

JADILAH PENDENGAR YANG BAIK

Jawapan Dato Johari Ghani, MK2 terhadap fitnah terkini berhubung ekonomi Malaysia

Fakta ekonomi negara pada 31 Julai 2016:

1. Rizab Bank Negara adalah kira-kira RM400 bilion.

2. Pertumbuhan KDNK kita antara yang terbaik di Asean. Walaupun ekonomi global lambat meningkat, ekonomi kita masih meningkat sebanyak 4.1% pada separuh pertama tahun ini. Singapura hanya meningkat sebanyak 2%.

3. Hutang kita kepada KDNK hanya 54.5% berbanding dengan Singapura, iaitu 89% daripada KDNK.

4. Lebihan akaun kita untuk tahun 2015 adalah kira-kira RM95 bilion dan RM45 bilion untuk 6 bulan pertama tahun 2016.

5. Kedudukan negara kita mengikut Fitch, Moody dan Standard & Poor kekal sebagai A- berbanding dengan semua negara Asean kecuali Singapura, kita adalah jauh lebih baik.

6. Pasaran Modal kita sangat kuat dengan nilai RM2.8 trilion. Pasaran ekuiti bernilai RM 1.7 trilion dan Sukuk/Bon bernilai RM1.1 trilion. Sistem kewangan kita sangat berdaya tahan. Sektor perbankan juga dipermodalkan dengan baik.

7. Ekonomi kita terdiri daripada pelbagai sektor. Sektor perkhidmatan adalah 54% daripada KDNK kita, diikuti dengan 23% pembuatan, 9% perlombongan, 8% pertanian dan 4% pembinaan.

Salam.

Dato' Johari Ghani
Menteri Kewangan 2


# Mengikut laporan semuanya baik,  semalam aku di Pasir Tumbuh,  Kelantan,  KFC sesak dengan manusia, PAS juga hebat di Kelantan.

Tetapi semua itu tidak bermakna,  perasuah perlu dikekalkan.

1 comment:

  1. Bahalol punya wsj. Apa pula ubah tiang gol kata duit ke akaun najib masok dari akaun kementerian Arab Saudi, dari akaun putera Arab Saudi dan dari beberapa agensi Arab Saudi. Dulu cakap lain sekarang cakap lain. .sial betul lah. Apa najib dah bayar suruh u-turn ka?

    ReplyDelete