Monday, September 19, 2016

INI YANG DIVIRALKAN... TOLONG JAWAB SALLEH KERUAK

*PROTON VS 1MDB*

Idea Siapa untuk Menghasilkan kereta Nasional buatan anak Bangsa Malaysia ?

Idea siapa berniaga dengan berhutang dan akhirnya menjual negara ?

PROTON

1.Ogos 1983 mula pembinaan kilang kereta Proton di Shah Alam pinjam wang Kerajaan sebanyak Rm 480 juta.

2.Julai 1985 kereta pertama Proton Saga keluar dari kilang.

3. Disember 1996 Proton berjaya mengeluarkan sejumlah 1 juta kereta.

4.Perolehan/Turnover
   1993  : Rm 2,286,500,000
   1994  : Rm 3,087,000,000
   1995  : Rm 3,708,400,000
   1996. : Rm 5,166,700,000

5.Untung sebelum cukai
   1993  : Rm 311,200,000
   1994  : Rm 282,000,000
   1995  : Rm 307,900,000
   1996  : Rm 454,600,000
   1997  : Proton umum untung sebelum cukai telah melepasi RM 1 Bilion pada tahun kewangan berakhir 31.3.1997.

6. Cukai yang telah dikutip oleh Kerajaan dari Proton dalam tempoh 10 tahun ialah sebanyak Rm 18 Bilion.

7. Model kereta Proton yang telah dipasarkan ialah Proton Saga, Waja, Iswara, Satria, Gen 2, Arena, Juara, Perdana, Exora, Inspira, Preve, Suprima dan Iriz.

8. Memberi perkerjaan kepada 30 ribu orang dan majoritinya ialah bumiputera.

*1MDB*

1. 2009 bermula dengan nama Trengganu Investment Authority@TIA dan seterusnya ditukar nama ke 1Malaysian Development Berhad @1MDB

2. Modal Rm 1 juta

3. Pinjam melalui terbitan bon sebanyak Rm 42 Bilion

4. Beli asset stesen janakuasa letrik@IPP dari Syarikat Genting dan Tanjong berjumlah Rm 18 Bilion

5. Beli tanah TRX,Kem Tudm Sg Besi dan Air Hitam, Penang Rm 1.7 Bilion.

6. Pelaburan diluar negara, UAE, ARAB SAUDI, CAYMAN ISLAND DAN BRITISH VIRGIN Rm 15.4 Bilion

7. Perbelanjaan Kewangan @Finance Charges Rm 5.5 Bilion

8. Kerugian pertukaran mata wang asing ( forex losses ) Rm 1 Bilion.

9. Jumlah rugi yang dilapor pada tahun  kewangan berakhir 2013/2014 ialah Rm 665 juta.

10. Laporan kewangan tahun 2015 dan 2016 belum boleh dikeluarkan lagi.

11.Terkini hutang telah meningkat ke Rm 50 bilion.

12. Janakuasa Letrik @IPP telah dijual kepada syarikat negara Cina dengan harga Rm 9.5 Bilion.

13. Tanah Kem TUDM Sg Besi pun telah dijual kepada syarikat negara Cina.

Siapa sebenarnya penipu, penyangak dan penyamun ?
Renungan Untuk Rakyat 1Malaysia...
Mangsa Banjir - Rakyat
Sukarelawan - Rakyat
Yg Menderma- Rakyat
Yg Risau- Rakyat
Yg Bantu Pemimpin- Rakyat
Yg Kena Berjimat Cermat- Rakyat
Yg Kena Tipu- Rakyat
Yg Disuruh Bersyukur- Rakyat
Yg Selalu Susah- Rakyat
Yg Kena GST- Rakyat
Yg kena bayar Tol -Rakyat
Yg kena bayar hutang -Rakyat
Yg menanggung beban -Rakyat
Yg mengikat perut-Rakyat
Yg tanggung Biawak hidup-Rakyat..
Bestnya jadi Rakyat 1Malaysia ni.. Semua Rakyat Didahulukan

Share supaya kita semua sedar. 😭😢😔

23 comments:

  1. Mangsa banjir pon jadi salah pemimpin???

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini berkaitan kemudahan awam utk mngurangkan bencana banjir...

      Delete
    2. Tolong jangan tunjukkan kebodohan..

      50B hutang tu kalau digunakan untuk bantu mangsa banjir sudah tentu bagus.

      Delete
    3. Ketika negara dilanda musibah banjir, alih2 dia, Rosmah & rombongan menyelinap keluar ke Amerika. Lepas tu, Rosmah & rombongan keliling eropah bercuti & nyopping sakan menaikki jet mewah kerjaaan, tinggalkan Najib main golf dgn Obama di Hawaii. Bila keadaan banjir bertambah buruk, Najib dijemput pulang dgn menaikki pesawat TUDM. Akhirnya, Najib terbang semula untuk join Rosmah di Bangkok dan cover line seolah-olah MO1 & FLOM berurusan rasmi kerajaan dgn pembiayaan berjuta-juta. Patutkah kita rakyat terus ditipu oleh pemimpin sebegini.....?????

      Delete
    4. Anom 2:52 am @ Kejora....

      Take my word & hear me good ...I SHALL RELENTLESSLY LAMBASTE YOU whenever you appear with your stupid & vulgar post. Keparat kamu, kenapa kamu kelmarin di blog Putra Merdeka membohong. Kamu kata nama kamu 'Kejora Bin Musytari' tapi masih pakai 'Tanpa Nama'. Besar punya penipu harami, jgnlah cuba2 nak kelirukan orang dgn macam2 samaran, faham....!!!!! Kamu akan terus ku jejakki biar dunia tahu betapa pembohong & pengecutnya kamu, tak tumpah macam idola kamu si Najib.. That's endurance on my part and you can be rest assured of that.

      Nama ku Othman @ Othaman Bin Hj Ahmad Arbaie bin Hj Fadzli Bin Hj Shafiee.

      Apa nama mu wahai Kejora, takkan sebagai pejuang kebenaran masih nak pakai nama samaran 'tanpa nama' lagi...atau kamu nie memang pengecut takut besok2 bakal dicari & didakwa kerana dah terlalu biadab, memaki-carut, mentohmah membabi buta tanpa bukti. So, till then, shut up or you'll get endless torment from me. Got it.....????

      HIDUP BERSATU...HIDUP MALAYSIA....!!!!

      Delete
  2. Tol bukannye dari zaman madey ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba engko hujah fakta2 yang telah diberikan? Ini tol lah pulok yang kau pesongkan. Hai takde keupayaan berhujah ke? Macam Salleh buah Keduak punya peminat jer.

      Delete
    2. PM mana kata nk kurangkan Tol masa piliharaya.. dah menang tol pun naik.. siapa lagi.. klu tak si penyamun munafik tu..

      Delete
  3. Bila mahathir serang najib, pakat2 puji mahathir. Haha. Nanti kalau yahudi serang najib, pakat2 puji yahudi. Geng2 ni bodoh dia sampai situ je lah. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba engko hujah fakta2 yang telah diberikan? Ini Yahudi lah pulok yang kau pesongkan. Hai takde keupayaan berhujah ke? Macam Salleh buah Keduak punya peminat jer.

      Delete
    2. 5.22
      mangkuk punya penyokong najib..air liur je..tunjuk bukti le...patut le sokong najib..sebab...malas le nak cakap...

      Delete
    3. kami tak puji Tun M pun.. Kami benci dgn apa yg najib buat pada Malaysia..

      Delete
  4. Di kalangan rakyat pun ramai jugak penipu, penyangak dan penyamun. Cuba dapat kan perangkaan dari mahkamah jumlah kes kes yang melibatkan rakyat berbanding kes kes yang melibatkan pemimpin, mana paling ramai?
    Kah... kah... kah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu dia..sampai Melayu pon boleh jadi Yahudi pulak. Walau bagaimana pon pandangan itu salah dari nahu dan manik. Iman pada Allah yg membezakan.

      Delete
    2. Kejora....

      Take my word & hear me good ...I SHALL RELENTLESSLY LAMBASTE YOU whenever you appear with your stupid & vulgar post. Keparat kamu, kenapa kamu bohong kamu kata nama kamu 'Kejora Bin Muytari' tapi masih pakai 'Tanpa Nama'. Besar punya penipu, jgn cuba2 nak kelirukan orang dgn macam2 samaran, faham....!!!!! Kamu akan terus ku jejakki biar dunia tahu betapa pembohong & pengecutnya kamu, tak tumpah macam idola kamu si Najib.. That's endurance on my part, for your info.

      Nama ku Othman @ Othaman Bin Hj Ahmad Arbaie bin Hj Fadzli Bin Hj Shafiee.

      Apa nama mu wahai Kejora, takkan sebagai pejuang kebenaran masih nak pakai nama samaran 'tanpa nama' lagi...atau kamu nie memang pengecut takut besok2 bakal dicari & didakwa kerana dah terlalu biadab, memaki-carut, mentohmah membabi buta tanpa bukti. So, till then, shut up or you'll get endless torment from me. Got it.....????

      HIDUP BERSATU...HIDUP MALAYSIA....!!!!

      Delete
  5. SSK tak boleh jawab, RPK boleh tolong.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. Kalau nak komen tolong jangan guna kepala lutut

    ReplyDelete
  8. Nyata tajuk kali ini menjadikan mereka kelu. Saolan ilmiah pun dah tak muncul.

    ReplyDelete
  9. SEBENARNYA YANG YAHUDI IALAH CYBERTROOPER DAN MENTERI2 PENJILAT NAJIB MAPPADULUNG MATANGPRABU KEBUNDEN BARANG SEKEPER!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu dia..sampai Melayu pon boleh jadi Yahudi pulak. Walau bagaimana pon pandangan itu salah dari nahu dan mantik. Iman pada Allah yg membezakan.

      Delete
    2. Sebab dia (Najib) laki bini kemaruk sangat nak joli bilyon2 sampai beri lesen & guna khidmat Goldman Sachs pakar pinjaman riba terkutuk no. 1 dunia. Najib juga yang ambil APCO Worldwide pakar perunding Strategik Yahudi sebagai penasihat di Putrajaya dgn bayaran beratus juta duit perbendaharaan negara.

      Delete