Saturday, September 24, 2016

KEMASKINI: KEIMANAN BUKAN BERASAS PARTI..




Pulau pandan so far ke tengah,
Gunung daik bercabang triple,
Benda mungkar together we tegah!,
Dosa maksiat jangan ambil simple.

Buah cempedak outside the pagar,
Take the galah tolong jolokkan,
Larangan agama don't dilanggar,
Pesan ulamak don't dimomokkan.

Tanam pisang closed together,
So the puyuh cannot lari,
Kita tak hidup di dunia forever,
That's why kena selalu muhasabah diri.

Two three kucing berlari, Never be the
same to kucing belang,
Make sure istighfar setiap hari,
Just in case ajal menjemput senang.

So high is the matahari,
Anak buffalo dead tertambat,
Always reflect membersihkan diri,
Selagi bernyawa before terlambat.

Bread is roti,
Shadow is bayang,
Before you mati,
Better you
..Sembahyang ;)


Mustapha.kamal6796@gmail.com


JAWAPAN KEPADA TAJUK
Melayu dan Islam akan bertambah kuat tanpa UMNO,  kerana MO1 kelak berteraskan amanah dan akhlak Islam biarpun mungkin ianya datang dari parti BERSATU. AMANAH, PKR atau PAS (ABU) .. DAP boleh bekerjasama dengan UMNO sebagai pembangkang.

22 comments:

  1. Adakah perjuangan umno mencerminkan perjuangan Islam kalau umno mengamalkan budaya "cash is king" dan lain lain mungkar????

    Org Melayu di kelantan, Selangor, dan PP dimana umno tak berkuasa mereka dan agama Islam boleh hidup dg subur.

    Jgnlah dengar dahyah org umno yg habis modal kononnya mempertahankan kepentingan org Melayu, Agama Islam padahal kelakuan mereka sangat bertentangan dg Islam dan menjaga kepentingan Melayu. Berapa lagi tinggal tanah resab Melayu sekarang berbanding yg sepatutnya ada???

    ReplyDelete
    Replies
    1. abiss tu ko nak harap sapa utk bela melayu dan islam kalao umno kalah...????
      nak harap DAPigs dan PKR penggilap jubor jantan jambu...???? maju ke syiar islam di kelantan...??? kes pengidap aids negeri mana yg tinggi..??? kalau tak kelantan..
      ko ingat di negeri selangor dan penang (DAPigs & PKR) sekarang para pemerintahnya warak setaraf khalifah umar abd aziz ke........bertambah luas kah tanah rezab melayu di negeri negeri tu...??

      Delete
    2. UMNO itu bukan Melayu & Islam lagi, sebab Mamak, Orang Asli, Suku2 Sabah juga ahli UMNO. UMNO Najib lagi jauh menyimpang.... sebab tak ada bukti pentabiran dia memperjuangkan Islam & Melayu. Slogan/konsep satu Malaysia telah melelenyapakan DEB yg memartabatkan hak Istimew Melayu. Malah, tanah rezab Melayu & dijual kepada pelabur asing dari negara Tanah Besar China.

      Delete
    3. Oh ada macai menjawab. Dah dapat dedak ke? Kena nyalak kuat kuat. Biar kalah yg dibela tu. He he he.

      Delete
  2. Apakah kalau pembangkang menang tanah rezab melayu dijamin akan dipertahankan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan setakat tanah rezab melayu makin mengecut...melayu makin melingkup kalau pembangkang menang...

      Delete
    2. Pegi daa...tanah rezab TRX & tanah2 di persisiran pantai Selat Tebrau sapa yang jual, pembangkang ker...???? Cakap tak agak-agak....!!!

      Delete
    3. othman ada msa kau hubungi muhiydeen suruh dia cakap macam tu..bgtahu TRX bakal gadai tanah melayu ....aku cabar ni..kami nak tengok sapa yg bodoh?

      Delete
    4. 6:19am nie siapa nak nyuruh2 orang, tunjukkan dirimu siapa dulu, jgn asyik sembunyi belakang AnonyMOUSE.

      Delete
  3. Kita sedang dalam proses menolak umno itu mewakili Melayu dan Islam kerana 10 tahun kebelakangan ini umno adalah pengkhianat Melayu dan Islam.
    Sudah tidak layak diberi peluang.
    Kita mahu kerajaan baru merampas segala harta benda kabilah pemimpin umno jika terbukti mengumpul dengan cara yang salah dan memenjarakan mereka semua. Biar jadi tauladan, ingatan dan amaran kepada pemimpin akan datang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pyah susah bang..Zety masih hidup lagi bgtahu dia tunjukkan dokumen najib curi duit..Ag Ghani pun masih ada bg je bukti2 yg ada.

      Sudah lah bila dah terbukti semua institusi negara kata Najib tak bersalah...alih2 percaya kat WSJ.. kan bodoh tu bila masa plak WSJ adalah mahkamah..

      Kalau ya pun tunggu je la DOJ... member aku jadi cleaner kat sana kta minggu depa bersidang itu pun nak sembang psal lukisan nak sita ke atau nak buat bungkus nasi lemak .

      Delete
  4. biarkanlah umno kalah pru akan dtg..tak kesah pun
    lg cepat lg bagus..
    umno ni siapa sampaikan tajuk posting serupa ni..dah bertaraf yang maha esakah umno sehingga jika umno kalah akidah bani melayu akan berubah..sekarang ni pun banyak yg dah murtad admin tahu ke tak ni..bawah kerajaan umnolah semua ni..

    ReplyDelete
  5. Boleh tak kita desak KD yang bagi ulasan keatas tajuk yang dkemukakan oleh beliau dalam ruangan ini sebelum pembahas pembahas lain mengemukakan pendapat pendapat mereka. KD nampaknya buat kerja mudah sahaja, kemukakan tajuk kemudian orang lain yang berbahas dan beri ulasan.
    Kita nak lihat juga level of intellectuality beliau dalam berbahas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pensyarah bagi tajuk untuk student buat assingnment.
      Kalangan student yang tak makan dedak tugasan mereka A+++
      Agak-agak apa level of intellectuality (ability to think and understanding things) yang ada pada pensyarah ini (?)

      Delete
    2. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  6. KD: tak payahlah komen yang diterima dari anonymous yang pada dasarnya seorang yang pengecut. Kalau tidak mahu beri nama sebenar, sekurang-kurangnya beri nama nick

    ReplyDelete
  7. KD: tak payahlah komen yang diterima dari anonymous yang pada dasarnya seorang yang pengecut. Kalau tidak mahu beri nama sebenar, sekurang-kurangnya beri nama nick

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  8. Anon 6:12 di sini bukan tempat tunjuk kebodohan dan syok sendiri. Fokus pada tajuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku suka kau delete sebenarbnya KD...sudah lah KD fokus amenda tang geng kau fokus tang kami delete ya...kau mesti ingat kau bkn pensyarah jgn nak mengada2...fokus hanya seorang blogger jalanan.

      Blogger jalanan sampai bila2 jalanan...kau percaya atau tidak?

      kau buka keahlian secara online kau tengok brapa banyak daripada laman engkau ..maaf cakap lah kD taksampai 50 org tau..itu pun aku bg tinggi dah ...

      Delete
  9. Setuju dg Anon 7:48 AM,Saturday, September 24, 2016.
    Selepas ini saya tidak berbahas lagi dalam blog ini.
    Nota: Saya mengguna nama Anonymous dlm blog ini sebab dibenarkan oleh tuanpunya blog, dlm lain2 blog yang tidak membenarkannya saya mengguna nama pena.
    Bye....bye.

    ReplyDelete