Sunday, May 20, 2018

KABINET BARU, HARAP TUN TIDAK TERCICIR NAMA HUSAM MUSA DAN DR RADZI JIDIN..

PH  perlu masa untuk menyerap di Kelantan..

https://www.themalaysianinsight.com/s/36196/



Dr Radzi adalah calon kerusi Parlimen Ketereh, tewas kepada Anuar Musa. Merupakan benih yang baik untuk perubahan di Kelantan,  berasaskan kepada ilmu, pengorbanan,   usia dan pandangan jauhnya.. 

83 comments:

  1. Tun banyak sangat kerja. Kalo dia belom sempat buat 1-2, sabor le.

    Dia perlu 5 tahun baru boleh nampak kesan reformasi yang di buat nya.

    Aku sokong pendapat dia jadi PM 5 tahun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tun kena buat:

      1. Settle 1MDB, bawak mahkamah, sampai Mahkamah Persekutuan jika perlu, tentukan semua yang salah laku masuk penjara. Lama tu, beb.

      2. Dapatkan semua duit 1MDB di sana sini dalam & luar negara di pulang ke gomen. Jugak lama, terutama nak runding dengan gomen2 asing yang pegang harta2 termasuk kpal mewah Jho Taek pegang.

      3. Nak review, runding semula (tak boleh kensel sebab Tun M ikut "Rule of Law", semua rojek2, tanah dll yang Najib kasu kpd China Kominis. (Depa maseih Kominis sebab CCCP belom istiharkan pembuangan ideology kominis. Sehingga hilang imej sovereignty negara Malaysia terjejas dek buatan Najib. Contoh: Projek Industry China Kominis di Kuantan dan Forest city di Johor.

      4. Review dan runding semula harga dll projek2 gergasi Najib kasi China Kominis spt ECRL yng di anggar RM35 bilion, jadi RM55 bilion, dan Daim pulak kata Fasa II makan sekurang kurang nya RM11 bilion.

      5. Buat semua tindakan anti-korapsi yang perlu hingga persepsi Malaysia di TPI (Perception Index) tak jatuh sangat - ingat Spore No.2 best, Malaysia dapat No.10 pun jadi lah, tak No.39 di buat Najib.

      6. Pesatkan semula Dasar Ekonomi Baru hingga peratus kekayaan Melayu naik ke 40% di sektor2 ekonomi yang mustahak, bukn saja sektor korporat.

      Amboi mak, panjang lagi senarai Tun kena buat. Mesti 5 tahun nak lihat kesan memuaskan, beb.

      Delete
    2. Tak tentu jika pengganti nya committed to all of the above.

      Kalau pengganti nya teruskan apa yang Tun buat di perkara2 tersebut di atas, tak pasti gigih nya dan tak pasti akan capai tahap yang di harapkan.

      Tolong lah, rakyat dah teruk, merana di zaman Najib, kasi lah harapan dapat pulih keadaan di zaman Tun M ke2 ini.

      Delete
    3. PH menang sebab permuafakatan dan satu hati..
      Kerajaan akan sukses atas kelancaran kabinet. .
      Mo onemanship. .
      Sebagai Nakhoda, wiser decion maker.. Pastikan anak buah bekerja dan kapal sampai ke destinasinya

      Delete
    4. Mahathir said his main task now was to improve Malaysia’s image internationally.

      Dia kata gitu kapada beribu pegawai Kerajaan di depan Pejabat Perdana Menteri (PMO) yang kali pertama dia pergi selepas membina nya.

      Banyak di antara 1-6 di atas itu melibatkan immej Malaysia di antarabangsa. Najib dah buat Malaysia di ketawakan di dunia antarabangsa. Bedebah.

      Delete
    5. Bedebah si mahataik.. dia yg usung cerita mathias tony puaka kerudin pondan jaja cerita bukan2.. wsj sr semua tu free2 ke diorg report klu xde dedak dan sumber dr mahataik?

      tp satu pun x betul. so sape yg rosakkan nama negara dan PM ketika tu? Semoga dia dan konco2 Tanggunglah dosa berkoyan! SIAL!

      Delete
    6. Kasi bukti la "wsj dapat dedak" dari Tun M.

      Ko cakap fake news ko tak takut Fake News Law ke?

      Bodo

      Delete
  2. Nak ambil bekas UMNO masuk dalam parti PBB, satu hal.

    Tapi nak kasi jawatan, jangan main2, Beb. Kena kaji mendalam, bagi tempoh sesuai mengakji.

    Nak kasi jawatan Mnteri awal2 lagi, ooolala, no no.

    ReplyDelete
  3. Saya berpendapat, wakil PH di Kelantan tidak kurang seorang Menteri penuh dan seorang Timbalan Menteri serta beberapa lagi yang mengetuai agensi kerajaan bagi PH menapak kukuh di Kelantan untuk PRU15.

    ReplyDelete
  4. Kelantan adalah satu negeri yg unik! Rakyat kelantan pd majoritinya tidak begitu peduli dan ambil kesah ada atau tak pembangunan kerana mereka selama ini hidup dan mencari makan sesama mereka tanpa bantuan kerajaan pusat/umno! Mereka berada dlm comfort zone dan perlu diingat, kuasa beli org2 penduduk kelantan adalah tinggi. Mereka tidak banyak berhutang! Tesco kelantan, dan kfc kubang kerian dua tempat yg mencatat jualan paling tinggi dimalaysia!

    Jadi, utk menawan kelantan, pembangunan shj tidak cukup, perlu lebih kepada pembangunan rohani. Jika PH dpt tawarkan lebih drp yg pas tawarkan, mereka mempunyai harapan! Bagi majoriti penyokong pas kelantan, parti dan islam sudah sebati dan sukar utk dipisahkan! Dan pas majoritinya tidak mudah dibeli oleh pangkat dan wang ringgit!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oleh yang demikian, rasa nya PPBM/PH tak perlu buang banyak masa untuk Kelantan. Pahal pun, PAS propa against DAP bertan tan dan berterusan.

      Tun M perlu tumpukan perhatian dan masa kpd membaikki keadaan yang di boraikan Mr Cash Is King. Kepercayaan nya itu dah di tahikan dek kekalahan nya. Tapi rakyat yang di mangsa nya perlu di beri respite.

      Delete
    2. Melalui PH Islam perlu diterjemahkan kepada sesuatu yang dinamik.

      Jangan biarkan Islam seperti di Kelantan diterjemahkan dengan sampah sarap, longkang tersumbat dan tandas awam tempat jin bersekedudukan.

      Islam harus diterjemah kepada penguasaan ekonomi. Ilmu, teknologi dan peradaban.

      Melayu mesti dilihat terunggul kerana Islam di belakangnya.

      Islam pemimpin pas sekadar cukup makan.

      Delete
    3. Islam dinamik macam marina lgbt ke?

      lbh banyak cucuh lilin gereja dari pergi masjid?

      amacam? bill nak remove Agama Islam dan Bangsa dalam IC bila MP Miri mau bentang??

      itu Islam dinamik ikut kepala bapak ton ke nuar?

      Delete
    4. Kihkihkih lobai dah mengamuk sebab baki dedak janji lepas PRU sudah tiada.

      Delete
    5. puak perosak Agama dh mengamuk dedak dikasi utk PRU..skrg mau tuntun janji maa...

      kekekekekee

      Delete
  5. KD ulas sikit pasal anwar nak hapuskan DEb..lagi satu kos ercl zmn najib 55b zmn tokdet naik 66b.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko nak putar aper?...kos ecrl sebenar 66 billion tapi najib umum 55 billion...

      Delete
    2. Ko plk nak putar apa dah najib umum full pakej 55bil..mcmna blh naik 66bil

      Delete
    3. puak ni dh pening.. mereka ada dua kem dalam satu tilam..

      kd ko jilat belah mana ehh? ke makan keliling??

      Delete
    4. 9:29, tolong beri link kpd maklumat "anwar nak hapuskan DEb" yang kau katakan. Aku minat nak tahu sebab rekod kata2 dia masa dulu aku dah takda, belom terbaca di mana dia kata begitu selepas dia di bebaskan - jika ada.

      Delete
  6. Udah-udah lee..bawak perangai hodoh ketua kerajaan sebelum ini. Kalah pilihanraya pun masih diberi jawatan menteri kerana nak jaga hati.
    Kalau PH nak kekal lama memerintah, jgn ikut perangai kerajaan dulu. Tak berapa cerdik pun boleh jd menteri. Saja nak tolong ingatkan je. Rakyat Malaysia tukar kerajaan supaya jd lebih baik, kalau masih buat perangai bodoo mcm yg lama, tunggulah kami lingkup balik PRU 15 nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melantik yang kalah bukan soal menjaga hati individu tetapi lebih kepada kesinambungan vissi kerajaan yang perlu disampaikan terus kepada rakyat.

      Jika siksp tidak melantik yang kalah.. Bererti yang kalah, kalah semua dan yang menang, menang semua?

      Apakah juga sesuai kerajaan ignore peruntukan kepada negeri yang kalah?

      Delete
    2. Kami nak janji pilihanraya bkn lantik melantik nak lahap duit negara..

      Delete
    3. Mintak janji tu kat najib. Dia kan bos kau. Kahkahkah

      Delete
  7. KD tlg ulas jgk pasal gst ni..zeti ckp perlu lebih 100hari nak mansuh..madey plk cakap 1.6.2018 0gst sambil lim guan eng meniyakannya..tup2 hari ni bakal men kewngan cakap itu berita palsu..apada jgn bikin pining la..ini macam ka tadbir negara..patut la kedai roti pun bgkrap daaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau tak faham ekkkk? Kesiannya. Patutlah kau dimacaikan orang. Kihkihkih

      Delete
    2. Macai umno paling bodo...kutip dari blog putar alam cucu tahi sekampit cts...nak putar pon biar cedik sikit...

      Delete
    3. kah..kah..kah ko rupanye yg asik mengendap di blog cts.. ko rase semua org bodoh ke? sumber fakta bersepah. pegi la browse kt EPU.

      Delete
  8. yang pasti harga barang terus naik. Menjelang Hari Raya.. menteri kasi kapir dapig kontrol.. peniaga Bazar cerita harga ayam semakin melambung.. menteri punasehat perompak misai kontot tak pujuk rakyat makan bende lain ke?

    #MadeyNotMyPm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga ayam makin melambung? Kau kan suka brg mahal. Bayar ajelah. Kihkihkih

      Delete
    2. Trademark kerajaan baru..
      # saya tak keluarkan kenyataan
      #saya tak tahu
      # berita palsu

      Delete
    3. Siapa cakap?

      Kepala hotak kau.

      Delete
  9. Nenek Zeti cakap ekonomi Malaysia sangat KUKUH.. iaitu selepas 3 hari Najib bersara.. wow.. si tua kutuk dan perompak misai kontot pakai khidmat raja bomoh gamaknye.. negara nak bangkrap boleh up rezab 430 billiuuuuunnn dalam masa 3 hari??


    hakktuihhhhhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hutang byk mana pulak? Harkkkkkkkkkkkkkktuiiihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
      Kihkihkih

      Delete
    2. Ni pon kaki putar....zeti tak pernah buat ape2 pengumuman mengenai ekonomi...sila bagi bukti...jangan nak buat fitnah..

      Delete
    3. Senang sgt ko jadi kerajaan..sikit2 tak keluarkan kenyataan..saya tak tahu..saya tak diberitahu..ini berita palsu..pooodahhh

      Delete
    4. madey mataik ni pasang macai bawha tanah banyak..dlm umno pun dia pasang spy..sbb tu pembelot banyak. bila di ajawab bodoh TAK TAHU pun macai akan cover.. dgn serang Najib kaw2.. tp itu dulu..skrg berjuta rakyat dh kecewa... 10 hari bukan nak tumpu kabinet tp nak geledah umah org.. bodoh!

      Delete
    5. 11.06 ini bukan putar saja, dia taruh air kencing, gaul, letak di pinggan, tujuan nak beri orang makan. Tapi dia lupa, akhir nya dia yang makan sendiri.

      Delete
  10. kerajaan penyamun sebenar.. sangatlah rapuh.. kerusi hanya kurang 120.. bila2 masa boleh tumbang.

    madey sedang menghadapi serangan baru dari dalam ph.. dia tahu atau buat2 bodoh tak tahu.. najib relaks.. sebab polis buat keje gopoh..akhirnya makan coklat curi..

    amar singh sudah jadi gangster.. hahaha.. kutty penyangak oii..rosak negara bile ko jadi piiemm
    opppss not my pm ok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan pm ko. Pergilah duduk afrika. Kihkihkih

      Delete
    2. Dia keciwa tak dapat jadi pm walo menang majoriti 2/3...kepala dah berputar2... Hihihihi

      Delete
    3. ini bukan negara BAPAK mahataik punya.ok

      Delete
    4. Kalau Mahathir bukan PM, habis tu negara ni bapak kau punya ke? Bak mari tengok pasport sat.
      Kihkihkihkihkih

      Delete

  11. Kerajaan Najib cakap FULL PACKAGE ECRL-Ketapi koyak plastik boleh jalan terus dari Pelabuhan Klang ke Tumpat Kelantan berharga RM55b..

    tapi dapat kepada perompak tua misai kontot..tak pasal2 terus up lagi 11 billiuuunn.. 66 billiuuun buta2 je.. penyangak dah mula membahagi2kan komisen dan laba..

    tanpa Najib negara akan hancur..plan penyangak akan menjahanamkan negara 20 tahun mundur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hebatnya najib. Baik kau buat tokong. Kihkihkih

      Delete
    2. senang nye ko tipu kan bapok, najib kata bukan keturunan dia jenis curi duit org..sindir ke mahataik kot smlm.. sbb mahataik miskin tp tiba2 dia dan anak2 billionaire..

      Delete
    3. Kepala hotak kau kata "tak pasal2 terus up lagi 11 billiuuunn".

      Kepala bengap tak paham Daim kata ada Fasa II yang Najib tak sebut kan. Iti pasal, kata Daim, kos sebenar nya projek di bawah Najib ia lah RM66 bliun.

      Kau sekolah mana dulu?

      Delete
    4. Keturunan najib tak curi duit org, tp najib curi. Kihkihkih

      Delete
    5. Fasa 2 celah mana plk..lalu dlm kain ko ke

      Delete
    6. Daim dah tengok perjanjian ECRL, dia tau le.

      Ko tengok apa, bola Najib?

      Delete
  12. cerita pasal hutang negara.. riuh rendah konon nak bangkrap dah malaysia.. konon najib malukan negara.. yang malukan negara ialah pakatan jahat tony puaka dan mathias dikepalai raja perompak tua.. mahakutty.. canang habis satu dunia konon najib buat salah itu ini..

    konon nak dakwa najib sgt2 dah 2016.. gani setahil yag usung tilam Nuar tu kunun dah siapkan 'kertas' pertuduhan.. syukri dahi padang golf tu terkinja2 skrg dpt DEDAK.. apa lagi jilat sakan lah..

    ape punye bangang 28 jam geledah umah anak bini najib.. jumpa 500k je? mana lagi RM 41.955 billion??? BABI menang dah sudha TERBANG di Putrajaya .. syabas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabarlah.. Bulan puasa tak baik marah2. Kalau pun hidup dah tertekan sbb tak dpt dedak, jgnlah tunjuk kat org. Malu weiii... Kikikikiki

      Delete
    2. Sape yg sahkan 500 k saja?... 72 bags wang tunai 284 kotak bags tangan hermes bernilai 500 k saje?...

      Kalo nak menipu pon tipu lah tempat lain...ni bulan puasa pon nak menipu jugak...macai umno memang teruk....dah lah bodooh...

      Delete
    3. singh dah cakap itu bukan rampasan umah Najib..ko kene klenting basi dengan meloyakini astromacai bapok?

      Delete
  13. Insya Allah..kita doakan dalam bulan Ramadan ini.. lautan fitnah akan melanda kerajaan Pakatan Haprak @ PH. kerajaan perompak sebenar diketua raja penyamun tua.. pakatan haprak takkan bertahan lama.. kerapuhan mereka akan segera terbelah! Amiin.. paling lama Insya Allah mungkin 17 bulan..


    #TonNotMyPm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay. Teruskan jadi tukang ramal. Tadi 15 bulan. Laa ni 17 bulan. Lepas tu berapa pulak ekk? Kikikiki... Meroyan le korang.

      Delete
    2. Trademark kerajaan baru..
      # saya tak keluarkan kenyataan
      #saya tak tahu
      # berita palsu

      Delete
    3. Apa trademark pun tak kisahlah, janji kerajaan. Pembangang duduk diam2. Tak suka boleh keluar. Kihkihkih

      Delete
    4. Ada org doa spy lautan fitnah melanda Pakatan. Jadi siapa tukang fitnah tu yeop? Kahkahkah.

      Delete
  14. Sebelum ni pun macai dah kata rakyat sokong BN, menang lebih dua pertiga..
    Akhirnya tersungkur..

    Ertinya cakap mereka, tuai badan, dapat angin..

    Dalam bahasa sopan.. Cakap longkang. No values, low class, rubbish, bullshiitttt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. KD munafik..dulu bila org tua2 pesan mereka xmau dengar.. sekarang dah betul2 rasa.. BABI SUDAH MAMPU TERBANG di wilayah PUTRAJAYA..

      aku nak tanya ko ikelas la KD munafik..jauh di sudut hati ko..ko puas seronok ke dengan struktur poltik sekarang setelah tumbangkan Najib??

      puas tak?

      apa untung ko dapat skrg selain DEDAK HAIWAN?

      cer kupas bawang sikit chai??

      Delete
    2. Sejak kalah teruk makin teruk meroyan...tak boleh raya ker tahun ni?...

      Delete
    3. bapok ko dh makan ubat sakit mental dh ke sahur td? ke ko jenis xpuasa?

      Delete
    4. Rakyat semua puashati. Yg tak puashati cuma 2,3 ekor macai. Mrk dinasihatkan pindah ke angola. Kihkihkih

      Delete
  15. DEB nak hapus..status agama pd ic nak hapus..sek tahfiz nak hapus selindung sebalik sek satu aliran..horeyyyy..ini kita nak.melayu cina india takde beza.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anjing menyalak.. Nampak hantu altantuya.
      Bukit tak runtuh jugak.

      Delete
    2. tkpe..skrg ko seronok lah dengan pakatan penyangak tua..
      babi sudah bebas terbang..

      altuya ke src ke..itu hal najib.. kalau dia difitnah.. tak lama lagi akan terbela jgk..lihat kes Nuar sudah lah kan.. Allah tunjuk CASH.. patah balik pd di penuduh.. siap mejilat2 lagi..

      so ko pulak dapt untung brapa billiunn jd macai?

      Delete
    3. Allah tunjuk cash lg. Sebelum pilihan raya ini juga yg kau ckp. Lepas kalah, ingatkan taubat, rupa2nya makin meroyan. Lingkuplah kau lepas ni. Kihkihkih

      Delete
  16. Trademark kerajaan baru..
    # saya tak keluarkan kenyataan
    #saya tak tahu
    # berita palsu
    Aaaaa mamposss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah habis meroyan?...5 tahun lagi ade pluang 2/3... Jangan banyak khayal...

      Delete
    2. tak bertahan lama bro..Insya Allah.. rapuh mereput.. 113 kerusi je.. berlagak nak mampos macai.. macam 2/3

      tunggulah saat jatuh.. 15-17 bulan.. tik tok tik tok..tik tok.. nuar vs kit sial vs mataik mimpi lain2.

      Delete
    3. Wa tunggu ramalan lu... BN bakal menang 2/3. Selangor balik pd BN, Penang terlepas dr pakatan. Tiktok.. Tiktok... Kahkahkahkah....

      Delete
  17. Tak habis lagi ke geledah rumah Najib?
    Dr M janji nak bagi royalti minyak kepada negeri yg berkenan sebanyak 20%. Bila lagi? Rasa gementar ke nak bagi bila dah menang dan jd kerajaan?

    Setakat ni hanya minyak petrol je yg turun harga 1.10sen, tapi utk setengah liter je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minyak tak naik yeay.... Kalau BN menang hari tu mesti dah naik... Yg tak dpt dedak lg jangan sakit hati. Kihkihkih

      Delete
    2. Janji nak turunkan harga minyak
      Bukan nak kekalkan harga minyak

      Tua pun bodoh lagi

      Delete
    3. Peduli apa, janji minyak tak naik. Kalau harapkan BN, dah lama minyak naik. Tu pun kau tak faham. Dah tua ganyut pun bebal. Kihkihkih

      Delete
  18. Kesian pecacsi jiban..

    Sekarang dah merayu rayu minyak turun kikikikiki

    Kan hari yu cakap manifesto PH tak realistik kikikikiki

    ReplyDelete
  19. Limguana eng apa cer..bungaloo no swiming Fool

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia okay. Menteri. Klepto apa cerita? Sudah jumpa coklatkahkahkahkah..........

      Delete

HIDUP KJ !!!!

https://vt.tiktok.com/ZS8RhVtXP/   Keterbolehan ilmu, hujah, bakat, brain, terampil - tidak dapat disangkal akan jadi PM suatu masa nanti. S...