Tuesday, May 22, 2018

MASIH LAYAK KAH MELAYU JADI NO. 1

Pengalaman di era Najib dan hasil serbuan di rumahnya walaupun belum tahu secara terperinci dan ditambah pula lagi dengan story Ketua Pesuruhjaya SPRM uang baru, sesuatu yang diluar jangkaan dan terfikir pula masihkah layak Melayu menerajui negara? 

Di mana adab Melayu dan Islam kita? 


41 comments:

  1. Replies
    1. Takda soal Melayu layak menerajui negara. Mesti layak punya. Sapa kata sebalik nya, bodoh.

      Melayu 60% jumlah penduduk. Yang buat thi mcm Najib dah singkir. Yang lain bijak, banyak pengalaman, pimpin negara sekarang. Barisan ke 2 pun ada.

      Delete
  2. Najib tumbang, ziana zain bercerai, mcm2 hal berlaku tahun 2018 ni.

    ReplyDelete
  3. Melayu najib dan sewaktunye dgn nye tak layak terajui negara...melayu lain masih layak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau dgn najib botak sama jer dua2 kepala taik...hihihi..

      Delete
  4. Kalo melayu umno tak patut bagi pluang terajui negara lagi...yg memahalkan harga barang dan sulitkan kehidupan melayu...merosakkan negara...

    ReplyDelete
  5. Melayu versi Najib dan Cabal lanun termasuk sekutu Pelicir Taek 18/168 mmg tak boleh dibenarkan dekat dgn pentadbiran dan kuasa.
    Mereka rakus tak beramanah,hanya pandai bermuka2. Gegar gempita konon pejuang bangsa, tanah air. Dikeliling watak2 sami lakun warak islamik utk menlicikkan penipuan mereka.
    Puak Jahiliyah ini kalah tk bermaya apabila Rakyat buka mata akal dan budi. Kuasa jahat mereka hnya boleh mujarao apabila rakyat dihijab dari perbuatan mereka. Sihir mereka hanya jadi dlm gelap.
    Apabila cahaya dtg, mereka berempiaran seperti lipas kotor berkerumun dalam taek low jho.

    ReplyDelete
  6. King maker nak jadi pemimpin. Orang lain tak layak sebab bukan ular mak. King maker layak sebab orang lain kafir sebab kekalkan undang2 penjajah. King maker n gang ajer yang tak ikut dan follow undang2 penjajah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sapa king maker yg ko cakap? Awat tak habaq terang2? Ko tarak bola ka?

      King maker = Pas? Tak ikut undang2 penjajah? Yg mana satu? Ko ckap tak terang, kena pelupuh ko punya pasal le.

      Delete
  7. Apa isu ni.nak dap jadi pm..plan dap setakat ni lancar..cuma melayu mcm KD kena kuat sikit skrew melayu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sapa cakap nak DAP jadi PM? PPBM ada. PKR ada. Ko cakap bodo ke?

      Delete
  8. Melayu masih layak menjadi No1
    Cuma kita perlukan Melayu yang benar benar amanah
    Kerana amanah adalah tungak utama sesuatu kaum,
    Contoh kaum cina dia terlalu amanah dengan kaum dia ,yahudi yang selalu di hina oleh org Islam melayu juga amanah kepada kaum mereka,,
    Jika kita amanah insyaallah kita sentiasa boleh menjadi No1
    Mungkin dari sejarah Bugis kita kena hati hati kan untuk menjadi No1 kalau tiada pilihan misalnya raja apa nak kata kan, untung batu timbul untung sabut tengelam,, ini di katakan Qadaq dan qhadar,,

    ReplyDelete
  9. Sebelum ni, banyak desas desus yang cakap "bahaya kalau cina jadi pemimpin".

    Hari ni, seorang cina bernama Lim Guan Eng sudah pun menjadi pemimpin kewangan negara Malaysia, negara kita semua.

    Dan hari ni aku bersyukur yang pemimpin cina seorang ini memberitahu kita bahawa sebenar benarnya, duit interest 1MDB sebanyak hampir RM7 billion yang dikatakan "setel melalui 1MDB rationalisation" adalah tidak lain daripada sebuah penipuan yang nyata.

    Hakikatnya, hutang 1MDB RM7 billion selama ni telah ditanggung oleh Kemeterian Kewangan Malaysia.

    Kalau ada pembaca yang masih kurang jelas, dengan kata lain, RM7 billion hutang 1MDB ni dilangsaikan melalui duit rakyat, duit kau, duit aku, duit orang India, orang Melayu, orang Cina, orang Iban, orang Kadazan, duit seluruh rakyat Malaysia.

    Senang cerita, pembayaran hutang interest 1MDB melalui pelan rasionalisasi (tanpa melibatkan wang rakyat) yang digebang pung pang pung pang kepada kita selama ini adalah penipuan yang maha dasyat.

    Kalau selama ini rakyat merungut bantuan itu kena potong, bantuan ini kena sekat, bantuan sana kena henti, bantuan orang miskin orang susah, pelajar, pekebun kecil, peniaga kecil, semuanya menjadi cacat dan tersekat sekat;

    Ingat lah yang RM7 billion dari wang negara yang kita miliki secara senyap senyap dan tidak halal sudah dibiaya ke hutang 1MDB.

    Sejenis hutang yang kita rakyat ni tak terlibat apa pun, sekupang duit pun kita tak dapat apa apa kepentingan daripada 1MDB ni ceritanya.

    Untung apa pun tak dapat,
    Duit untuk rakyat kena sekat,
    RM7 billion habis begitu je, macam musibat.

    Ni 4-5 bulan mendatang ni, negara kena bayar lagi dekat RM1 billion hasil hutang 1MDB yang macam aku bgtau di atas tadi, kita tak tahu menahu apa benda suatu apa pun, tup tup kita kena bayar.

    Jangan, jangan kau cuba ingat 284 kotak beg tangan Birkin tu!
    Hati kau akan sakit.

    Jangan, jangan kau cuba ingat berita semalam yang 11 luggage tu didalamnya ada wang berjumlah hampir RM100 juta!

    Jangan, jangan kau cuba berkira kira baki 61 luggage tu entah berapa ratus juga lagi ada di dalamnya. Sebab kalau kau cuba kira secara exponential, kau akan jumpa jumlah yang terbeliak biji mata;

    Hampir RM700 juta!!

    Gila!

    Tak dapat kita nak bayang macam mana kucar kacirnya perbendaharaan negara sekarang.

    Harapan kita, semoga pemimpin cina (yang ramai cakap bahaya) seorang ni dapat mengguna pakai akal fikiran dan tenaga dia, untuk selesaikan masalah duit negara yang hilang billion billion Menteri lama punya kerja.

    Pelan rasionalisasi kepala hotak depa!!

    Meminjam kata kata satu billboard yang pernah tular di Indonesia tidak lama dulu;

    "Koruptor adalah babi yang berlagak nabi!"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pemimpin sebagai Menteri tak masalah. Sebagai PM tak boleh.

      Pahal pun tak akan lepas YDP Agong n Rulerx Council.

      Delete
  10. Ketua sprm mcm tu buat kerja? Bole habis siasat dah tuduh macam2? Adoi... mana integriti dan mana amanah angkat sumpah terdahulu.?

    Kita tunggu siasatan habis.. then kita ckp apa nk ckp..
    Semua org buat ulasan sendiri mcm tahu serba serbi mcm anon 5.58.. hebat! Mcm dia yg buat siasatan semua bagai.. terror la tu ek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau arahkan Najib pakai baju oren, lain lah.

      Bukan kah Najib tu suspect? Bukan kah suspect boleh di tahan? Tahan, kasi pakai baju oren lah.

      Nak tunjuk hormat kpd penjenayah, apa ke hal pulak?

      Delete
    2. Cacai pengangkat najis nk tunjuk pandai.

      Ketua SPRM cerita psl siasatan sebelum ni.
      Dia bogelkan betapa celakanya najis dan beberapa konconya cuba menghalang siasatan.
      Utk yg lantikan baru ni, masih tgh siasat.

      Tanah melayu kini semakin layu kerana bertambahnya melayu haprak mcm cacai pengangkat najis. Jual maruah, akal dan bangsanya sendiri utk keuntungan xseberapa

      Delete
    3. Dulu bos sprm ni lah yg kena lanyak dengan khalid polis pencen atas arahan najib kwrana siasat src..duit orang pencen 42 juta yg masuk akaun najib dad di pulangkan ker?....najib ade i tegriti ngok?...jho lo maba?.

      Delete
    4. Najib umno pum tak tunggu siasatan selesai. Baru ada desas desus, dah keluar pelbagai kenyataan kat tv. Kenapa masa tu kau tak menyalak membantah? Bahkan kau sokong. Tp skrg knp plak kau bising. Macamlah kau terlibat dlm siasatan tu.

      Delete
  11. http://celahgelegar.blogspot.my/2018/05/anwar-pkr-perlu-akui-faktor-tun-mahathir.html?m=1

    isyamuddin rais sudah menulis.
    Otai dan pejuang reformasi kena waspada dengan lebih kuat lagi


    salam reformasi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Reformasi sekarang apa makna? Ada lagi ke? Tolong kasitahu.

      Delete
    2. 9:18, Apa isu? Kihkihkih

      Delete
  12. OKT(Orang Kena Tuduh) pagi ini angkat sumpah sebagai Menteri Kewangan dan peguambelanya pula angkat sumpah sebagai Menteri Komunikasi dan Multimedia. Oleh itu kes ditangguhkan.Dalam masa yang sama peguambela-peguambela lain memberitahu Mahkamah Tinggi Georgetown bahawa suatu representasi akan dikemukakan kepada Peguam Negara yang baharu untuk menarik balik segala pertuduhan yang dilontarkan kepada Guan Eng
    https://malaysiakini.com/news/425963
    Pergh!!! Rule of Law sungguh!!!HIDUP HIDUP!!! HIDUP DAP!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cacai najis nk sembang psl rule of law?
      Bukan cash is king?

      Delete
    2. Blm didapat bersalah boleh angkat sumpah...kes pon lemah...peguam negara baru akan tarik kluar kes...

      Delete
    3. Rule of law najb lagi teruk...langsong tak sampai mahkamah...

      Delete
    4. 703,
      Ko jgn nk pandai2 hina kuasa YDP Agong yg melantik, atas asihat PM.
      Ko nk kena kutip ni...

      Dh kalah,dh kantoi, tk sodar2..
      Ampehh tol la dol.

      Delete
    5. Manakala najib manusia yg kau sanjung seumpama dewa itu terpaksa lantik bekas SG dan enam peguam lain utk membelanya. Kahkahkah.....

      Delete
  13. Jenis Tanah melayu kini melayu yg tak layak dilantik memimpin...diri sendiri kena tipu dan sanggup biarkan melayu kena tipu dengan arulkanda kling pembelit ...semua melayu termasuk tanah melayu kini bodoih bayar gst untuk bayar utang 1 mdb yg dirompak oleh najib ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih 700 juta wang tunai dlm rumah najib...kita plak kena bayar utang 1 mdb..dalam rumah jho lo berapa billion?..

      Delete
  14. Now that the euphoria of Pakatan Harapan’s historic win is gradually waning, Malaysians must find the strength to question the undemocratic and ultimately unconstitutional agreement for Dr Mahathir Mohamad to step down and for Anwar Ibrahim to take over as prime minister in an uncertain “year or two”.

    If we are to go back to the original Permatang Pauh Declaration, then the “reformasi” to implement sweeping reforms in governance is already well underway, and it is now up to the elected representatives to draft policies, implement them and continue to monitor the new government.

    In a brief interview with TRT World, Nurul Izzah was questioned about the possible formation of a “family dynasty” and concerns about nepotism if both her parents led the country.

    “Anwar spent years in prison and at the end of the day, we are concerned about the reform movement. And whoever becomes prime minister, my job, the youth’s job, is to make sure the prime minister toes the line of the reform agenda” she added, reaffirming her responsibility to serve the people.

    On the night of his release from imprisonment, Anwar attended a celebration rally and again spoke of reformasi just like before. One wonders if the agenda has ever been clearly defined or does it simply take on the flavour of its time, bending to the need of whoever wielding it? Is the reformasi movement now nothing more than a personal (or now familial) charge towards the seat of power?

    Anwar has clearly stated his intention to return to active politics by contesting in a by-election at year’s end in a “safe seat”. This poses numerous problems, as listed below:

    The naming of a ‘next prime minister’ clearly undermines the position and authority of the current prime minister, especially when the transition is only vaguely established as “in a year or two”. The only person qualified to succeed a prime minister should be his deputy unless he is subjected to a vote-of-no-confidence in Parliament.

    Expecting an elected representative (wakil rakyat) to step down would be a slap to the face of democracy and to voters of that constituency and to all Malaysians regardless if it is his own daughter (Permatang Pauh) or wife (Pandan, who is also the current deputy prime minister).

    In case there is a by-election, and Anwar returns as a member of Parliament, would the DPM then be expected to step down to make way for a seat in the Cabinet? If not, then will the prime minister step down immediately and Malaysia is to be helmed by a husband-and-wife team?

    The ‘revolution’ of May 9 was a display of maturity from both sides of the divide. It was then or never, and everyone knew it. Opposition leaders put aside their differences and sang the same tune, while Malaysians took the leap of faith to put a self-professed dictator back in the driver’s seat.

    If critics Harapan’s campaign were quick to single out the return of Mahathir as a major step backwards for the country, then they should be very concerned about the way Anwar Ibrahim is being ushered towards the premiership.

    The only ‘clean’ way forward is to let the elected PM see his term to completion, and for Anwar to lead the coalition to victory as a candidate and opposition leader in the next general elections.

    https://www.malaysiakini.com/letters/426224

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tajuk rencana di atas ini ia lah

      Let Dr M complete full term as PM

      Delete
  15. Amacam, boleh kah biarkan Tun Dr Mahathir penuhkan tempoh da jadi PM selama 5 tahun?

    Ramai yang kata bukan saja biarkan, tapi perlu gesa dia buat demikian.

    Sebab banyak benar kerja yang perlu di buat "to set things right after Najib has created so much mess in the country."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak usah jadi jarum tumpul laa...

      Delete
    2. Tak kisahlah 5 tahun ke, seratus ke, asalkan bukan puak2 umno yg lapar dedak, memakan harta negara mcm binatang berebut bangkai.

      Delete
    3. Apa makna jarum tumpul?

      Takda hujah, diam saje lah.

      Buat mcm 814 - dia ada pendapat dan hujah pasal itu.

      Delete
    4. Tun M dah kata 1 ke 2 tahun jer, knpa pulak ada yg nak 5 tahun, nak membelakangkan janji Tun M ke? Janji tetap janji.

      Delete

  16. Sebelum PRU, kami pernah desak Najib letak jawatan, kata Nur Jazlan

    Minderjeet Kaur | May 23, 2018
    Bekas menteri dalam negeri itu mendakwa ahli Umno mahu Najib Razak letak jawatan sebelum PRU14 tetapi Najib tidak mendengar.

    PETALING JAYA: Bekas timbalan menteri dalam negeri, Datuk Nur Jazlan Mohamed mendakwa Datuk Seri Najib Razak enggan meletakkan jawatan sebagai presiden Umno susulan kekalahan besar parti itu pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) baru-baru ini sehinggalah beliau dipaksa melakukan sedemikian.

    “Walaupun selepas kami kalah pilihan raya, beliau enggan meletakkan jawatan sebagai presiden parti sehinggalah beliau dipaksa melakukan sedemikian pada 12 Mei,” katanya kepada FMT.

    Nur Jazlan yang kalah di kerusi Parlimen Pulai di Johor kepada Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub, berkata ahli Umno mahu Najib meletakkan jawatan secara sukarela, seperti bekas perdana menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

    Ini untuk memastikan parti itu “tidak berpecah”, katanya.

    Susulan kehilangan majoriti 2/3 untuk Barisan Nasional pada 2008, Abdullah memutuskan untuk meletak jawatan dan memberi laluan kepada penggantinya yang terpilih bagi mengambil alih parti pemerintah yang kelihatan semakin lemah selepas 5 dekad berkuasa.

    Apabila disoal sama ada terdapat seruan sama terhadap Najib meletakkan jawatan sebelum PRU pada 9 Mei, Nur Jazlan berkata:

    “Bagaimana anda tahu sama ada kami ada melakukan sedemikian? Apa pun, beliau tidak mendengar.”

    Apabila ditanya berkenaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang memanggil Najib untuk disoal tentang bagaimana RM42 juta dari bekas anak syarikat 1MDB, SRC International, dimasukkan ke dalam akaun banknya, Nur Jazlan berkata: “Mereka hanya menjalankan tugas.”

    SRC ditubuhkan pada 2011 oleh kerajaan untuk mendapatkan pelaburan luar dalam sumber tenaga, dan merupakan unit 1MDB sehinggalah ia dipindahkan di bawah Kementerian Kewangan pada 2012.

    Nur Jazlan baru-baru ini memberitahu akhbar The Sun, Najib seharusnya dapat meramal kejatuhan Umno dan Barisan Nasional (BN).

    Beliau mengaitkan kekalahan mnegejutkan itu dengan kegagalan Najib menjelaskan dakwaan korupsi terhadapnya dan isu-isu berkaitan 1MDB.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam mana najib nak dpt meramal kejatuhan bn kalau dikelilingi macai yg lapar dedak, sentiasa memuja muji dengan angka2 tak logik, misalnya BN menang 2/3 majoriti. Selangor jatuh ke tgn BN, org cina beralih angin, tidak ada tsunami melayu, dan semua yg elok2 saja. Kerana percayakan mrk BN hancur. Dan skrg puak2 lapar dedak itu masih tak sedar. Masih berkeliaran kat sini. Puihhhhhh...

      Delete
  17. Bodoh sangat ahli umno tak tahu kalau kita pun tahu. Budak tadika pun tahu..

    Majib lebih tahu, sebab memang dari awal rancang curi duit konon orang tak akam tahu.. Najib lebih tahu sebab memang dia pembohong, kaki kencing + bini yang tamak haloba. .

    Pemimpin umno yg kritik najib lepas kalah lebih haramjadah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, sudah terhantuk baru terngadah.

      Delete

ADA KEPENTINGAN DILANTIK JADI PENGERUSI - TAK MASUK AKAL

  Mahathir  keluar  ...  Satu  tindakan  yang  betul.    Mahathir keluar...satu tindakan yang betul. Kerajaan buang masa dengan bukan keperl...