Wednesday, February 28, 2018

INI KE FORMULANYA (?)

Apa tujuan penubuhan 1mdb?
Buat pinjaman
Duit pinjaman lesap
Jual asset negara bayar hutang
1mdb ditutup..








23 comments:

  1. Wang pembayaran pertama kepada IPIC tu mana?

    Sampai skrg takde sorang pun bangsat2 najip yang boleh jawab!

    Kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakWednesday, February 28, 2018 10:45:00 PM

      Wang tu dah selamat dlm akaun prompak tapi tak selamat dari pendakwaan DOJ gubah wang haram...cai langsung tak nafikan wang dah lesap kerana pembayaran kpd syarikat yg sengaja di palsukan untuk silap mata...

      Delete
  2. depa kan da jawap tapi jawapan ke laut....depa jawap bukan duit 1mdb yang hilang...hehehe patotlah sipenderma arab mata sepet cakap ahli umno ni kaki spin...tak gitu cai???

    ReplyDelete
  3. Aku rasa puak2 UMNO nie dh sesat sesesat2 nya...mcm takde jln pulang. Cakap la apa pon asalkan terkena dekat najib pasti sindrom penafian tu secara automatik akan aktif. Baru la aku paham kenapa selama nie melayu susah nak maju sedangkan pemimpin2 world class mcm Mahathir cuba nak ubah minda melayu nie. UMNO nie sebenarnya sesuai berada di zaman masa melayu percaya kepada karut marut drp tok2 ketua.

    ReplyDelete
  4. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakWednesday, February 28, 2018 10:41:00 PM

    Cai kuli najib hanye terima berita tv_3 dan akhbar umno sahaja...

    1 mdb najib tubuhka dengan dia sebagai pengerusi lembsga penasihat dan tidak diletakkan dibawah GLC...ini semua trick nak mudahkan songlap duit 1mdb...

    Najib ingat orang mesia takkan tahu dengan songlap kerana dibuat di luar negara...bodooh najib...

    Bila masuk mahkamah amerika akan terbongkarlah semuanye..

    Najib blm tentu selamat dari pendakwaan amerika...

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu perspektif perbandingan kelemahan dan ketidakrelevanan mereka bergelar agamawan berpaksikan realiti, fakta dan kebenaran dalam isu semasa

      1. kontroversi neelofa dengan tudung dan disko
      2. kontroversi najib dengan 1MDB dsn segala bentuk penipuan, penyamunan, kezalimanan dan salahlaku yang dilindungi

      Dalam perkara 1 di atas

      > realitinya individu MUSLIM yang giat berniaga

      > faktanya satu usaha untuk perkenal atau promosi tudungnya di KELAB MALAM

      > yang benarnya mengundang KONTROVERSI bagi MUSLIM

      seorang individu muslim vs semua muslim

      Dalam perkara 2 pula

      > realitinya ketua kerajaan beragama islam dan mereka yang berkuasa disekelilingnya

      > faktanya satu usaha menyeleweng, menipu, menyamun dan lain2 hak dan wang rakyat

      > yang benarnya mengundang elemen jenayah yang telah/sedang/akan diambil tindakan oleh negara luar

      seorang muslim berstatus ketua kerajaan muslim dan mereka yang berkuasa disekeliling vs selurruh rakyat dalam negara baik yang muslim atau bukan muslim

      Ketua Agama, institusi Agama, Mufti2, agamawan2 dan lain2 langsung tak peduli ats perkara yang kedua. Malah mereka yang melapor, mengkritil dituduh FITNAAH, ada yang kena jel dsbnya.

      Namun dalam perkara yang pertama, kecoh dan Mufti tampil dengan komen.

      One word to describe all these, melayu muslim have WRONG PRIORITIES viz tuntutan AGAMA ISLAM.....a shame

      Delete
    2. Isu kt sini, kalau mufti hentam neelofa..paling kuat pon neeloofa berendam air mata mintak maaf..kalau hentam MO1 maknanya mufti la yg akan berendam air mata hilang jawatan. Sama la dgn ulamak2, imam2 muda dan ustad2...cuma yg berani kerana benar je bersuara dlm hal2 mungkar tak kira siapa...makna kata cuma segelintir je yg berani.

      Delete
  6. alaaaa asyik buang komen orang jer.. boddo punya blogger

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau komen tahap bodoh memang wajib kena buang. Komen annuar musa pasal ekonomi hampeh, ahmad masslan on gst bodoh, tajuddin, nazri, hisham the pon etc.....semua melayu muslim low mentality....what a shame

      Delete
    2. Rafizi tu Melayu Muslim juga. Kau jgn main pukul rata je tuduh Melayu Muslim bodoh. Kau pun apa kurangnya, keturunan bodoh bahlol bajang sial anak haram.

      Delete
  7. Sdra KD,

    Mengapa Najib takut nak declare GE14?

    Ada kaitan dengan artikel SARAWAK REPORT yang keluar semalam dan hari ini. Kalau pihak polis dan sprm dan investigate ini....sah semua undang negara ini diAPANDIkan or APANDIFIED. No Action Only For Record

    ReplyDelete
    Replies
    1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakThursday, March 01, 2018 2:51:00 AM

      Apandir pelindong yg beri kekebalan kpd najib dari dakwaan...kalo menang lagi ape plak najib akan buat untuk songlap lagi....

      Delete
  8. http://1mdb.com.my/bm/about-us/current-business/tun-razak-exchange

    Projek pembangunan 1MDB seperti Tun Razak Exchange (TRX) dan projek kembarnya Bandar Malaysia, bukan sekadar projek-projek hartanah biasa.
    Pembangunan hartanah strategik menjadi alat bagi mewujudkan kesan pengganda tinggi dan memacu ekonomi yang bertenaga. Projek-projek terbabit umpama “blok binaan” yang dapat membantu membentuk Kuala Lumpur sebagai sebuah destinasi bandaraya global yang cukup teguh bagi pelabur dan pelancong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakThursday, March 01, 2018 2:19:00 AM

      Trx dan Bandar 1 mesia memang bagus...tapi untungnye kpd rakyat dan negara?.,...duit yg dapat untuk bayar hutang...hutang di rompak....cedik ke orang yg sokong najib?....

      Delete
  9. https://ms.wikipedia.org/wiki/1Malaysia_Development_Berhad

    1MDB memberi fokus kepada projek pembangunan strategik khususnya dalam urusan pembangunan sumber daya tenaga, estet, pelancongan dan agro-perniagaan.

    Pada 30 September 2009, 1MDB dan rakan strategiknya PetroSaudi International Limited mengisytiharkan pemeteraian syarikat usahasama bernilai US$2.5 billion, dengan mengfokuskan sasaran pelaburan langsung asing (FDI) dari Timur Tengah ke Malaysia.[6]

    Berikutan itu, pada 11 January 2010, 1MDB telah menandatangani perjanjian usahasama diantara State Grid Corporation of China (SGCC), dengan fokus untuk mengawal pelbagai projek tenaga di Koridor Tenaga Boleh Ubah Sarawak (SCORE) dan berperingkat menjadi pelabur terbesar dalam projek SCORE.[7]

    Pada 18 January 18 2010, 1MDB telah menandatangi perjanjian usahasama dengan Abu Dhabi Future Energy Company (dikenali juga sebagai Masdar) bagi menerokai projek pelaburan dan teknologi bersih termasuk membina bandar bebas karbon pertama di Malaysia.[8][9]

    Pada 13 Mei 2010, 1MDB telah menjadi sebahagian syarikat konsortium, yang diberi mandat melaksanakan projek pembangunan semula multi-bilion ringgit di Lapangan Terbang Sungai Besi. Kawasan tersebut berkeluasan 162 hektar dan pelannya untuk membinan Pusat Kewangan Islam yang memasukkan Qatar Investment Authority (QIA) sebagai rakan kongsi.[10] Projek ini kemudiannya akan digelar Bandar Malaysia. [11] Pada masa yang sama, 1MDB dan QIA telah menandatangi Perjanjian Persefahaman (MOU) untuk mengakses janaan tenaga berdaya maju dan pelaburan estet. Dalam MOU itu QIA bercadang untuk melabur US$5bil.[12]

    Pada 21 Mei 2010, telah dilaporkan 1MDB akan turut serta dalam pembangunan kawasan Tun Razak Exchange, iaitu sekeping tanah berkeluasan 34.4 hektar di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur bersama dengan Mubadala Development Company.[13] Walaubagaimanapun, majlis perasmian pecah tanah yang dicadangkan diadakan pada 29 Mei 2010 telah dibatalkan dan ditunda pada akhir akhir waktu.[14] Dalam ucapan pembentangan Rancangan Malaysia ke-10 (RMK 10), Perdana Menteri Najib Razak menyifatkan projek KLIFD dan Bandar Malaysia adalah dua projek utama usahasama awam-swasta yang akan memacu agenda transformasi negara

    ReplyDelete
    Replies
    1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakThursday, March 01, 2018 2:28:00 AM

      Citer kartun ...modal atas hutang...hutang di rompak....kononnye transformasi...akhirnye tanah trx dijual bandar 1 malaysia diserah kpd pemaju cina kominis...rakyat dapat ape?...dapat kos hidup makin mahal angkara tranformasi najib kapla prompak bodoo..

      Delete
  10. 1Malaysia Development Bhd (1MDB) menerima balik pelaburan penuh dengan keuntungan sebanyak US$488 juta (US$1=RM3.603) daripada rakan kongsinya PetroSaudi International.

    "Fakta ini dan semua butiran berkaitan transaksi tersebut boleh disahkan dengan merujuk akaun kami yang sudah diaudit, yang boleh diperoleh di laman web Suruhanjaya Syarikat Malaysia," kata Presiden dan Pengarah Eksekutif 1MDB Arul Kanda menerusi satu kenyataan semalam.

    1MDB menamatkan hubungan usaha sama itu pada 2012.

    Arul Kanda berkata 1MDB, maklum terhadap dakwaan tertentu yang dilaporkan oleh portal media dalam talian membabitkan aturan perniagaan yang disertai 1MDB dengan PetroSaudi International.

    1MDB, syarikat pembangunan strategik milik penuh kerajaan, memacu inisiatif pasaran bagi membantu mentransformasi Malaysia sebagai ekonomi yang berkembang maju - sangat kompetitif, terangkum dan mampan.
    1MDB menjalin usaha sama antarabangsa menerusi rakan kongsi bersama yang memberi tumpuan ke atas projek berimpak tinggi.

    Untuk maklumat lanjut, sila layari www.1mdb.com.my.


    Read more at https://www.malaysiakini.com/news/290631#yWlGdZucZWVjYijt.99

    ReplyDelete
    Replies
    1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakThursday, March 01, 2018 2:36:00 AM

      Cuba bagi tahu audit bertauliah mana yg sahkan penyata tahunan 1 mdb?...Arulkanda penipu...

      Kalo 1 ndb untung kenape jual tanah pulau indah untuk bayaran senula kpd syarikat Aabaar BVI original?...

      kenape najib dan Arulkanda tidak ambik ape2 tindakan keatas syarikat Aabaar BVI yg di palsukan untuk tuntut balik wang?....kenape lembaga pengarah 1 mdb tidak ambik tindakan keatas CEO terdahulu yg buat bayaran kpd syarikat yg dipalsukan sedangkan sde butiran perjanjian syarikat mana yg mesti dibayar......main wayang opera?...

      Delete
    2. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakThursday, March 01, 2018 2:46:00 AM

      Najib pernah jelaskan wang yg tak jadi usahasama dengan petrosaudi di simpan di pulau caymen dan kemudian dimasukkan di bank singapore...pihak berkuasa kewangan singapore nafikan ade kemasukan wang 1mdb di singapor...najib cakap lagi dlm bentuk unit...entah unit ape..

      mcm mana plak Arulkanda boleh cakap usahasama dengan petrosaudi dapat untung...sape yg menipu?...berbelit2 puak2 ni..

      Delete
    3. takpe nanti sisuarli boleh tolong jelaskan.dia kan pandir eh salah pandai maksud aku...

      Delete
  11. Siyal punya anuar musang!hujah mcm taik utk pertahan jo loq! Dia ingat rakyat bangang agaknya!

    ReplyDelete
  12. "merujuk akaun kami yang sudah diaudit"

    Kah kah kah kah....agaknya macai2 harami umno najib (termasuk arul kanda) ingat rakyat takder akal seperti macai2 harami?

    ReplyDelete