Monday, March 5, 2018

FAKE NEWS: PM MENTERI PEMIMPIN MESTI TUNJUK DULU CONTOH YANG BAIK..




Klik Saranan Yang Baik Dari Menteri



Jika 2.6 billion untuk rakyat, cuba beri detail agihan duit tersebut. Transaksi dari mana datangnya dan di mana wang tersebut berakhir.
Itu barulah berjiwa besar, budiman dan telus.

48 comments:

  1. Hek elehhhhhh..... tanya DAP... berapa billion dia dapat dan belanja tang mana pula.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakMonday, March 05, 2018 6:46:00 PM

      Ko ni suka dengar hearsay dari sumber fake news...polis relax jeer ...ko lah plak jadi polis...kalo kes 1 mdb polis belum jumpe pil jadi berani. ..

      Delete
    2. Ntah.. xdgr plk dap dpt derma dari duit kotor 1mdb.

      Kalau pas tu adelah jgk

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Semua orang dah taulah duit tu datang dari mana...... tak payah ulang cerita basilah.... at least Najib pegang amanah untuk tidak bercerita asal sumbangan dari mana.... hak PM juga untuk mempertahankannya.... korang ni macam tak ada agamalah.... kalau orang nak sumbang untuk pembangunan umah... nak tanya apa lagi ... lebih2 lagi DAP sendiri dapat DANA Yahudi Israel... lebih 1 billion dia nak beli KD pun boleh... asalkan Malaysia tumbang ke tangan manusia liberal.... kalau negara Islam tak tolong siapa lagi.... kalau 2.6 billion korang suruh bongkar... apasal DAP menikus dan bantah bila kerajaan cadangkan supaya dana pilihanraya perlu di umum????????????? Siapa yang main bangsat sebenarnya ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mendengar dan percaya fake news..no wonder lahirlah jiwa dan hati yang palsu.

      Derma duit surau pun ada transaksi dan rekod..
      Derma hamba Allah RM100
      Letrik bill RM30
      Bill Air RM40
      Baki RM30

      Tak ada pun rekod..pulang semula kepada penderma kikikiki

      Delete
    2. Telah disahkan bahawa ianya telah dipulangkan..... fullstop....

      Delete
    3. Disahkan atok kau..

      Mana bukti transaksi

      Delete
    4. Pergi tanya SPRM.... aku tak nak jadi macam RAFIZI

      Delete
    5. Alahai suharli..

      Pertama sekali bila di tanya tentang duit 2.6 billion.. Tak mengaku!

      Akhirnya, mengaku kata duit derma!

      Persoalannya kenapa pd mula2 di tny tak mengaku ada duit 2.6 billion ada masuk ke dlm akaun peribadi..??!!!

      Dari mana duit itu dapat itu soal lain..!

      Delete
    6. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakMonday, March 05, 2018 6:49:00 PM

      Suharli mudah kena kincin dengan najib...seluruh dunia dah tau pengumuman FBI dan dah baca surat saman DOJ...tinggal cai kuli najib yg masih jadi lembu...hahahaaa

      Delete
    7. So... bagus lagi DAP lay yer.... bila org cakap pasal dana yahudi israel.... buaf bodoh... saman pun idok.... sama gak ngan sumbangan Tun kepada LKS RM 1 billion... dua2 senyap buat bodoh... saman pun isok...

      Tu yg tanya aku pasal bukti transaksaksi.... SPRM dah sah kan ada... laporan dlm BNM pun ada... kau nak kau suruh KD mintak.... dia pun tak der mintak2... dia mintak benda lain adalah... mintak mengaku untuk benda yang tak buat........

      Delete
    8. Macam ni macai harami 10.23,

      DOJ sudah menunjukkan kepada hakim mahkamah amerika bukti, fakta, transaksi untuk menyokong dari mana asal usul wang digunakan untuk beli kapalterbang mewah, kapal mewah, apartment, hotel mewah, lukisan beratus juta, barang kemas beratus juta dan pelbagai aset mewah.

      DOJ sudah menunjukkan kepada hakim mahkamah amerika bukti, fakta, transaksi untuk menyokong dari mana asal usul wang digunakan untuk berjoli sakan, minum arak, berjudi dan buat filem lucah.

      Fitnah macai harami pula,

      "bila org cakap pasal dana yahudi israel.... buaf bodoh... saman pun idok.... sama gak ngan sumbangan Tun kepada LKS RM 1 billion."

      Ada tak bukti? Fakta? Hujah? Menyokong kenyataan harami ini?

      Ayuh macai harami, gunakan saluran dan organ kerajaan untuk mencari dan mendapatkan fakta tersebut?

      Bukankah najib berkuasa?

      Delete
  4. Kalau PM cakap benar, logik le nak suruh orang lain ikut contoh.

    Kalau sendiri kaki kencing...tiba tiba nak minta orang lain cakao jujur..tak senonoh, bangsat sangat.

    ReplyDelete
  5. CERITA MENARIK BAGUS DIKONGSI

    Semakin dekat dengan pilihan raya umum ini, semakin galak pembangkang memainkan isu kononnya duit 1Malaysia Development Berhad (1MDB) hilang. Naik muak mendengarnya tapi itulah yang dijajanya setiap hari dengan matlamat fitnah yang ditabur itu akan melekat di kepala pengundi.

    Dalam erti kata lain, pembangkang sebenarnya menghina intelektual rakyat Malaysia dengan menyebarkan cerita basi dan tidak betul itu. Sudah lebih tiga kali cerita itu diulang ulang sejak tahun 2015 lagi.

    Sedangkan siasatan sudah pun selesai dijalankan terhadap 1MDB. Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) telah menyiasat 1MDB dan tiada kesalahan dikesan pada syarikat itu.

    PAC sendiri dianggotai oleh beberapa orang ahli parlimen pembangkang dan mereka sendiri memperakukan bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bebas daripada tuduhan penyelewengan melibatkan 1MDB, jadi apa lagi yang pembangkang mahu?

    Malah Tan Seng Giaw, Timbalan Pengerusi DAP yang menemui kebenaran tentang 1MDB bila berada dalam PAC, kini sudah disisihkan oleh DAP hanya kerana Tan Seng Giaw sudah berjumpa dengan kebenaran dan cerita yang sebenar.

    Dulu Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Mahathir Mohamad sibuk mengatakan bahawa 1MDB kehilangan RM42 bilion, namun lama-kelamaan apabila penjelasan diberikan, beliau tidak lagi menjadikan ia sebagai bahan kempen.

    Sebaliknya Mahathir menggunakan cara lain dengan menyifatkan ibadat haji yang dilaksanakan di bawah Program Khas Haji Perdana Menteri- Yayasan 1MDB tidak mendapat haji mabrur.

    Disebabkan keangkuhan itu, Mahathir telah dikecam oleh orang ramai termasuk mufti-mufti yang memintanya berhenti daripada menghakimi orang lain.

    Ketika Mahathir sibuk mengata mengenai 1MDB, beliau terlupa akan kehilangan RM31.5 bilion oleh Bank Negara Malaysia akibat urus niaga mata wang asing, semasa beliau menjadi Perdana Menteri dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakMonday, March 05, 2018 6:50:00 PM

      Kalo fitnah saman lah...kenape takut....tak ade pil berani?...hihihi...berani sembang jeer leer

      Delete
  6. - SAMBUNG SIKIT LAGI

    Siasatan yang dijalankan oleh Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) berhubung kes itu telah diadakan dan Suruhanjaya tersebut percaya bahawa Perdana Menteri ketika itu merelakan tindakan Menteri Kewangan yang mengakibatkan bank pusat mengalami kerugian berjumlah RM31.5 bilion.

    Keputusan itu dicapai selepas inkuiri terbuka diadakan dengan memanggil 25 saksi dan mengambil kira pelbagai bukti dokumen yang relevan. Suruhanjaya itu mempunyai alasan kukuh untuk membuat kesimpulan bahawa BNM mengalami kerugian berjumlah RM31,5 bilion akibat urus niaga forex pada 1992, 1993 dan 1994.

    Bukan itu sahaja, malah bekas editor Asian Wall Street Journal, Barry Wain, dalam buku tulisannya Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Times telah mendakwa bahawa Mahathir membazirkan wang negara sebanyak RM100 bilion.

    RM100 bilion dalam 1990 mungkin bernilai RM389 bilion sekarang ini. Wain turut mendakwa berlaku banyak kegiatan rasuah dan salah guna Dasar Ekonomi Baru (DEB) ketika Dr. Mahathir menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun.

    Mahathir bagaimanapun tidak pernah menyaman Wain menyebabkan dakwaan itu kekal. Memandangkan beliau tidak menyaman Wain, adakah ini bermakna tuduhan itu benar?

    Pembangkang kini cuba menanam kembali isu 1MDB dalam kepala rakyat kononnya ia telah diseleweng. Macam-macam yang ditabur hinggakan fitnah kononnya Najib akan ditangkap oleh FBI dan Interpol jika beliau keluar negara.

    Lukisan, kapal terbang dan kapal layar yang dikaitkan dengan Jho Low itu tidak dibeli dengan duit 1MDB. Baca pautan ini :

    https://www.facebook.com/tokadithejustice/posts/1686848844743398

    Begitu teruk sekali fitnah dilemparkan. Namun Najib membuktikan itu semua hanya fitnah malah beliau bebas ke luar negara. Sejak tuduhan itu dibuat yakni pada 2016, cuba kira sudah berapa kali Najib ke luar negara?

    Bahkan beliau sudah sampai ke Amerika Syarikat, tetapi tiada pula FBI menangkapnya. Kesimpulannya janganlah percaya akan tohmahan pembangkang. Kerana terdesak hendak kuasa, pembangkang akan berdusta dan mereka cerita cerita yang dibuat dari luar negara.

    Usah biar minda kita terperangkap dengan laporan palsu dan berita dari portal Sarawak Report yang dibiayai oleh dana George Soros, penyagak mata wang antarabangsa ini untuk menjajah Malaysia.

    Diulang sekali, apa yang Mahathir tulis dalam blognya baru baru ini mengenai kehilangan duit 1MDB adalah tidak betul. Yang betul betul hilang adalah duit di Bank Negara dulu. Hilang entah ke mana. Mahathir jawab ‘tidak tahu” sahaja.

    K7L : Mahathir boleh jadi gila tiap kali soalan ini keluar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakMonday, March 05, 2018 6:53:00 PM

      Ko ahli panel RCI?....RCI dah lingkop ko masih bersedih....cian koo....kenyataan tun madey tiada dlm laporan RCI......kenapa ko sorok kenyataan tun madey dlm sidang RCI?...laaporan ketua odit terhadap 1 mdb ko sorok....ko ni memang kaki sorok....muka tak berkemaluan...

      Delete
    2. Last2 kaki sorok akan sorok muka dia dlm tong taik.

      Delete
    3. "Bukan itu sahaja, malah bekas editor Asian Wall Street Journal, Barry Wain, dalam buku tulisannya Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Times telah mendakwa bahawa Mahathir membazirkan wang negara sebanyak RM100 bilion."

      Setakat buku aje la, sama tak dengan segala dakwaan DOJ seperti yg dibentangkan di mahkamah amerika?

      Delete
    4. "Lukisan, kapal terbang dan kapal layar yang dikaitkan dengan Jho Low itu tidak dibeli dengan duit 1MDB"

      Kenapa tak saman DOJ?

      Delete
    5. "Bahkan beliau sudah sampai ke Amerika Syarikat, tetapi tiada pula FBI menangkapnya."

      Tidak pernah terjadi dalam sejarah dunia, pemimpin asing buat lawatan ditangkap fbi atau negara yg dilawati kerana mereka dilindungi oleh imuniti politik.

      Delete
    6. "Report yang dibiayai oleh dana George Soros, penyagak mata wang antarabangsa ini untuk menjajah Malaysia."

      Boleh tunjuk transaksi bank seperti mana doj lakukan terhadap najib dan 1mdb?

      Delete
    7. "Suruhanjaya itu mempunyai alasan kukuh untuk membuat kesimpulan bahawa BNM mengalami kerugian berjumlah RM31,5 bilion akibat urus niaga forex pada 1992, 1993 dan 1994."

      1.Ada tak mana2 tertulis dalam suruhanjaya forex mengatakan Tun terbabit menghilangkan wang 31 billion?

      2.TSNMY sudah mengakui tidak memaklumkan kepada Tun, Daim atau Anwar Ibrahim sekaligus menyembunyikan perjalanan urusan forex ini.

      3.Tetapi apa yg lebih penting adalah rakyat tidak di tindas dianaiya seperti hari ini, lihat sahaja 160 billion hilang dari seperti terdapat dalam laporan BNM, siapakah yg sepatutnya bertanggungjawab?

      Delete
  7. Ironinya :

    1) dAP langsung dah tak sebut pasal 1MdB.... Tun jer yg masih percaya 1MDB adalah bahan

    2) Tan Seng Giow - kini tersisih oleh DAP... sebab bercakap benar pasal 1MDB... dengor khabor Kepong akan dapat MP baru... hehehehehe.....
    3) lKS.... pun malu2 alang nak tunjuk baik sebab dah dekat nak pilihanraya... dia kata... cerita pasal keburukan 1MDB dan penyelewengannya hanyalah rekaan.

    MATILAH NAKKKKK.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakMonday, March 05, 2018 6:55:00 PM

      Ko tak usah putar belit laaa....tan seng guaw sudah nenjelaskan dari laporan odit tidak sebut sape 2 yg bersalah...laporan odit yg di sirok sebut 28 billion duit 1 mdb lesap tak dapat di kesan...

      Delete
    2. Ni mana punya surat kabar selet berak yg kau baca ni?

      Delete
    3. "2) Tan Seng Giow - kini tersisih oleh DAP... sebab bercakap benar pasal 1MDB... dengor khabor Kepong akan dapat MP baru"

      Kenyataan bertulis ditandatangani ahli PAC (bukan sekadar air liur kumbahan) juga menyebut skandal 1mdb adalah jenayah terbesar dilakukan terhadap rakyat malaysia dan disahkan oleh doj dengan menggelarkan sebagai kleptokrasi terbesar dalam sejarah dunia.

      Delete
  8. Suharli, bercakap benar, sepatah ayat pun dah cukup..
    Adakah awak korup?
    Yes or no

    Kaki kencing memang perlu ayat panjang2 untuk auta dan belit.

    Sebab itu org bersalah tak berani ke mahkamah kerana hakim hanya perlu jawapan yang pendek dan tepat.

    Yes or no

    ReplyDelete
    Replies
    1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakMonday, March 05, 2018 6:56:00 PM

      Dia ni kaki putar belit...

      Delete
    2. kaki putar belit kuat makan taik mak badak sebab tu bebal dan bodoh..hik5

      Delete
  9. Cerita Felda beli hotel dgn harga lebih dari harga pasaran kat Sarawak tu apa kesudahan nya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakMonday, March 05, 2018 6:57:00 PM

      Bila umno tumbang baru ade kesudahan...

      Delete
  10. Bila akan release kpd public lapuran audit 1MDB. Pakar2 ekonomi kat Msia ni tak nk kupas ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakMonday, March 05, 2018 6:58:00 PM

      Tunggu kelulusan Suharli kaki putar alam...

      Delete
  11. kd, menarik caption najib menaikkan tol tapi hakikatnya memuakkan. siapa yang terpaksa tanggung taik tol sekarang? siapa yang deal dgn syarikat konsesi dan siapa yang kena bertanggungjawab menguruskannya? nasib baik plus boleh dibeli oleh kerajaan, tidaklah teruk sangat rakyat nak menghadap kenaikan tol setiap tahun. kd, samada kau dah faham atau kau jenis manusia degil berhati batu yang tak tahu membezakan benar dan salah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majoriti lebuhraya yang dibina zaman Tun akan tamat kutipan tol 2018..tapi 2009-2012 ada pula makhluk yang ubah dan panjangkan perjanjian sehingga 2030..

      Siapa?

      Delete
    2. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakMonday, March 05, 2018 7:01:00 PM

      Cai cuba nak terbalikkan fakta...kononnye nak membodohkan irang tapi diri sendiri yg bodoo....najib upah lembu berkepala manusia jadi kuli...dengan cina jho lo pon takut...

      Delete
    3. soalan cepu mas...sebelum tamat ada seorang tua strukturkan balik sebab struktur lama nampak bodoh. nasib baik sedar dan perasan bodoh. siapakah orang tua tu? kd kd, kalau nak menjilatpun agak-agaklah...

      Delete
    4. Si Tua renta terkeseng2 buat penstrukturan semula supaya nampak bijak.... tanpa dijangka kerajaan secara beransur ambil aluh dan mansuhkan beberapa tol sehingga akhirnya kembali lah si Tunn nampak bodoh. Penatrukturan zaman najib bukan sebab nak kayakan lagi kroni... tapi jalan untuk melepaskan bebanan kenaikan Tol mengikut struktur terdahulu yg membebankan rakyat dan dalam masa yang sama membuka ruang bagi menunggu keupayaan kerajaan memansuhkan tol secara beransur2. Keduanya... pemilikan Tol oleh KWSP s3bagai pemegang saham memberi faedah kepada pencarum... maksudnya rakyat bayar Tol rendah... dan keuntungan kwsp kemudiannya dikembalikan sebagai dividen dan bonus... kalau zaman Tun... serupa buang karung guni kelaut... lesap ditelan jaws (kroni ajer).... bodoh punya KD... mau belit lagi ker?

      Fak yah layan KD lah... dia saja jer ulang belit sebab nak cover balik pasal dah tersentap pasal kapallayar yang katanya milik JOLO..... matilah nakkkkkk.....

      Delete
    5. "tanpa dijangka kerajaan secara beransur ambil aluh dan mansuhkan beberapa tol sehingga akhirnya kembali lah si Tunn nampak bodoh."

      Tol sepatutnya dihapuskan kerana sudah tamat tempoh konsesi, amat malang rakyat malaysia, apabila najib memanjangkan lagi konsesi ini malahan membina pula lebuhraya ber tol yg baru.

      Tetapi jangan bimbang wahai rakyat malaysia,apabila Pakatan Harapan ambil alih negara, Tol akan dihapuskan seluruh Malaysia.

      Delete
  12. suparli ni keluar dari lubang lain masa dia lahir. tu pasal dia pun makan benda tu je.

    ReplyDelete
  13. Tak perlulah cuba cuba alih tiang gol, nak tunjuk Tun, lim kit siang atau sesiapa sahaja.

    Najib adalah PM sekarang, MO1..dia perlu tunjuk contoh yang terbaik sebelum boleh tuding jari pada orang lain..

    Kalau dia terbaik, tak perluah penat lelah Tun nak keluar umno dan tubuh BERSATU dan sekarang PH.

    Tak perlulah aku buang masa dan duit sendiri nak berblog di sini.

    Sebab pemimpin zalim, wsjib bersuara, itu sahaja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa tun tu bagus sangat ker????? Bukan dulu pembangkang maki siang malam ker?

      Delete
    2. Bagus ke tidak, umno gagal penjarakannya?

      Bagus ke tidak, umno ketar lutut pru kali ini.

      Bagus ke tidak, pembangkang dah akur padanya.

      Bagus ke tidak, memang bagus pun..

      Najib?
      Kes sEdang tunggu
      Tangkap siasat dakwa.

      Delete
    3. Aamin. Tangkap,siasat,dakwa...dan rampas kembali hak rakyat, hasil rompakan lanun2 kleptokomunis.
      Hukum mati.

      Delete
  14. INILAH PERJUANGAN PAKATAN HARAPAN


    “Dalam Islam ada ikatan kalimah syahadah iaitu perjanjian dengan Allah S.W.T. Mereka yang murtad dianggap mungkir janji dan mengkhianati Allah S.W.T.

    “Sebab itu Islam memberi penegasan yang kuat bahawa mereka yang memeluk Islam tidak akan semudah-mudahnya boleh murtad,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

    Beliau mengulas desakan Pakatan Harapan Sarawak supaya kerajaan membuat garis panduan yang jelas bagi mereka yang ingin meninggalkan Islam secara sukarela.

    Desakan itu ditandatangani Pengerusi DAP Sarawak, Chong Chieng Jen, Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sarawak, Baru Bian dan Pengerusi Parti Amanah Negara (PAN) Sarawak, Fidzuan Zaidi.

    ReplyDelete

NAJIB BELUM JAWAB SOALAN MAHATHIR

Mahathir sudah tahu tapi masih sengaja bertanya   https://vt.tiktok.com/ZSRho9EaB/