Thursday, March 8, 2018

Al Fatihah



Ramai yang menanti pemergian menemui Penciptanya seperti Allahyarham. 
Padamlah satu lagi "Gedung Ilmu" yang akan dikenang secara indah.
Antara budinya, bukanlah menara tertinggi di dunia, sesuatu yang lebih berharga dari itu:
Knowledge Garden @ Kampung Buku Langkawi
3hb Disember 1997

35 comments:

  1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakThursday, March 08, 2018 6:12:00 PM

    Alfatihah...Allahumma firghlahu..

    ReplyDelete
  2. Al fatihah..

    Aku sedih dan hiba..
    Indonesia telah mwnyerahkan kapal mewah equanimity kpd FBI.
    Kapal mewah ABATA telah dirampas oleh kuasa asing.
    Dimanakah lg org melayu nk bawa diri.
    Masihkan ada ABATA utk org melayu setelah kapal mewahnya dirampas

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya kapal kontroversi tu siapa yang punya? ada yg kata jho low yg punya, ada jugak yang kata jutawan dari negara china yang punya. cuba jawab tanpa kecenderungan politik yang berpihak secara melampau. sempena hari jumaat sambil menghormati pemergian allahyarham tan sri sanusi junid, siapakah pemilik kapal mewah tersebut?

      Delete
    2. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakThursday, March 08, 2018 7:53:00 PM

      Tak payah jawab...orang cedik tentu tahu FBI dah teliti semua data harta cina jho lo yg nak dirampas kerana gubah wang haram yg dirompak dari 1 mdb....FBI bukan buat kerja sembrono mcm polis malaysia...FBI pasukan penyiasat terbaik dunia...

      Otang bodooh yg sayang sangat cina kapir prompak jho lo aje yg pertikai orang negara yg jauh lebih maju...sedar lah firi sikit...bust maloo same komoeni jeer..

      Delete
    3. Anon 6:24,

      Boleh check kat sini:
      https://www.superyachtfan.com/motor_yacht_equanimity.html
      laman web yang tiada kaitan politik Malaysia dan menyenaraikan semua kapal-kapal mewah di dunia.

      Delete
    4. Plg lawak IMDB tkpernah lapor duitnya hilang. Abrar punya kes pun tk jalan. Hbis tu depa ni duk menyalak sakan, duit sapa yg hilang??

      Kapal siapa?? Politik gila pakatan org gila kuasa. Sapina AG France dh 5 tahun lbh tk sampai lg kt MO1? Siapa MO1? Byk aliasing utk kencing rakyat yg bodoh utk jd cacai mereka.

      Delete
    5. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakThursday, March 08, 2018 8:24:00 PM

      Eleh najib boleh bsyar untuk elak sapina...ape yg peliknye.. Sapina bukan pendakwaan......

      Kalobnajib yg luluskan wang 1mdb nasuk akaun jho lo suapa dlm 1 mdb berani repot polis?...hehehe

      Bacalah lapiran PAC.. 7 bilkion USD lesap tak dapat di kesan wang 1 ndb di luar negara...ini tak hilang ke?....mao autaa keer ato bodooos sangat?...

      Berape kali aku tanye kenape najib takut nak lepaskan laporan ketua odit negara keatas 1 mdb?...tak ade jawapan hingga kini...

      Delete
    6. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakThursday, March 08, 2018 8:30:00 PM

      Kalo bukan kapal jho lo kenape jho lo di laporkan merungut?....hihihi...dan ko pon tak perlu susahkan diri nak tahu kapal siapa mcm ko dan jho lo ade share atas kapal tu...hehehehe..

      Akaun jho lo di sinapore yg disita atas nama eric tan kim loong..jho lo ade 2 pasport ikut siasatan polis singapore...mcm mana kementeria dlm negeri boleh bagi 2 passport kpd cina kapir prompak jho lo?...hehehe

      Delete
    7. Kahkah 'indah' komen pala hotak ko admin pondan..puihhhhh. Bongok sekor ni.merata bkog die maki cari berak ko bg eksklusif plak die komen 'mengindahkan' blog ko yg da nk.mampos ni ???

      Aku dh ckp bngsa alibataa pengampu pencacai mahataik madey n pakatan kapir harbi dapig ni munapik.

      Sana ckp lain sini ckp lain. Org kg zmn madey pkai keta porchea cayman ke??

      Bodo..tlg kasi bapak ko simpan sikit utk cicit diaa!!

      Delete
  3. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakThursday, March 08, 2018 6:16:00 PM

    In GE14 manifesto, Pakatan moots subsidies, tax incentives
    BY RAM ANAND
    Published: March 8, 2018 11:39 PM GMT+8
    Latest Update: March 09, 2018 07:23 am GMT+8

    Mohamad Sabu, Tun Dr Mahathir Mohamad and Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail pray before the launch of Buku Harapan in Shah Alam March 8, 2018. — Picture by Yusof Mat Isa
    SHAH ALAM, March 8 — Pakatan Harapan said tonight it would do away with the Goods and Services Tax (GST) should it win the next general election, as well as other plans like fuel subsidies for targeted groups and tax incentives.

    In their official manifesto released today, PH plans to implement a monthly quota of fuel subsidy to targeted groups, mainly for motorcycles with an engine of under 125cc and cars with an engine of under 1,300cc.

    The Opposition coalition also plans to cut down the excise tax for first-time car owners, specifically for vehicles under 1,600cc and for those with a salary of no more than RM8,000.

    PH has also proposed a RM100 pass in cities to encourage the use of public transportation, and to do away with tolls in stages.

    They have also pledged to delay the National Higher Education Loan Fund (PTPTN) repayment until a borrower has obtained a monthly salary of RM400, as well as tax incentives to employers to help pay their employee’s PTPTN loan without a salary deduction.

    The coalition also plans to increase the current minimum wage to RM1,500, and to ensure the rates are standardised between Peninsular Malaysia and Sabah and Sarawak.

    Under PH, husbands will be able to contribute an additional 2 per cent of their monthly salary to the Employees Provident Fund (EPF) for their wife, and the federal government will also contribute RM50 to that end.

    PH has also pledged to build one million affordable homes in Malaysia over two terms of administration, mirroring a promise made by Barisan Nasional during the 2013 elections.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak manafaat kpd lower income group...

      Delete
    2. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    3. Ko ni memang tak bersyukur dengan nikmat tuhan...kalo loji nak rosak dan paip nak oecah siapa boleh elakkan?...mcm lah tak ade air setiap hari sampai setahun...masa bn dulu tak ade ke krisis air?...ko ingat negeri bn tak de masalah air ker?....bodooh..

      Delete
    4. Kalo kena pd krjn najib hbis sayu dunia puak ko bantai.bab syukur tiba2 hilang, bila krjn najib bantu mcm2 tiba puak ko jd syaitan hasut jgn brsyukur ini mahl itu mahal. Mahal kpla otak skrg ni hidup mjoriti rakyat mewah mkn minum. Kereta berbiji2 bnding zmn madey penyagak. Interest bli keta sampai mncecah 11%. Skg hnya 4.4-5%. Awat puak hg tk suruh syujur??

      Loji n pecah disbbkn rejim asimin jamban rembat duit krjn pusat utk curi hak rakyat. Dia tk plan pun pemulihan loji yang usang, kapasiti dh nazak. Yg dia tau main politik keji umno bn.

      Nah skrg macai terencat akal mcm ko munafik tiba2 suruh syukur?!!! HELOOOO???

      Babi pun boleh terbang ka??

      Delete
    5. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakThursday, March 08, 2018 8:11:00 PM

      Ko ade berape puluh buah kete...orang di kampong2 ade berape biji ketem....

      Ko ade bukti ke rejim azmin rembat duit kerajaan pusat?...jangan takut repot sprm...bacul namanye...

      Dah banyak repot kpd sprm tapi kenape tak ade tangkapan pon oleh sprm?...auta umjo....

      Delete
    6. Ko ade bukti selama 4 tahun tuduh najib curi duit??

      Jeb yg tu dlu macaii

      Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. Gunakan bahasa yang indah, di ruang yang indah, di situasi yang sesuai tidak akan mengurang dan mencacatkan maksud tulisan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruang' indah' ?? Woii perasan sendri angkat bakul? Najis sendiri ckp indah wangi??? dari puak yg busuk dr dlm usus dan penipu rakyat siang mlm. Munafik tegar yg berlakon bak bulan purnama. Eja wudhuk sbg wuzuk..nmpk sgt cacai kutty mmg gokongan tua separuh abad. Golongn gen y xde selera nk follow atau undi pakatan penyagak tua.

      Delete
    2. Ko dan najib yg kuat tipu...nak tuduh orang plak

      Delete
    3. Terima kasih anon 800, ejaan sudah dibetulkan.

      Delete
    4. Silap taip ejaan perkara kecik jee...cai nak lepas geram kerana kena hentam bila tunjuk kasih sayang tak berbelah bagi kpd cina kapir prompak Jho lo.. ....hahahahaaa...

      Delete
    5. Bkn hal silap taip..tp terbukti ejaan mcm tu dtg dr puak tua golongn separa abad dn jahil murokab.

      Di blog lagak alim. Khidupn sbnr mcm aties. Tnya marina madey sape Tuhan Esa dn sape jesus. Dia kn ank ksygn madey.marah btul dia dgn undang2 Syariah Islam. Ank bapak ajar mcm tu kn??

      Delete
  6. Habis admin cacai madey remove comment.. Si pengecut.. Ala zaman madey pakai ISA tngkap ops lalang..bacul dr berhadapan dgn kebenaran

    ReplyDelete
    Replies
    1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakThursday, March 08, 2018 8:04:00 PM

      Ko ingat blog kuli najib bagus sangat keer....hehehe...otak taruk jubor...

      Delete
    2. Cai marah kerana pernah ditangkap dibawah ISA kerana mengintai bini orang....hahahaha..

      Delete
    3. Cai perompak tua dh takut kebngkitan rakyat menolak pakatan penipu.

      Sbb tu block hbis komen2. Masakan nk block komen jika komen tu mengampu madey penyangak yg penuh najis dosa tu.

      Skrg xde sape pn minat nk komen mengampu mamak setan tua tu mlainkan tentera2 dedak upahan, adala bbrapa kerat.

      Allahyarham Dato Seri Sanusi juga dh lama tk join rejim kutty bila dia join dapig. Allahyarham org yg ada perinsip even dis tk setuju dgn DSNAJIB.

      Madey plg jht. Apa prinsip pun tarak
      Babi pun boleh terbang..

      Delete
    4. Anin 819. Jangan fitnah TS, beliau hadir bersama Tun di perlancaran manifesto PH malam tadi..

      Delete
  7. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompakThursday, March 08, 2018 8:01:00 PM

    Bagus admin...jangan bagi muka cai kuli najib yg nak tunjuk lagak kat sini....ini bukan blog kepala bapak dia yg punye....tak reti bahasa kuli najib...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko kuli penyangak yg merompak 30 billion main judi, dimasa rakyat hidup susah dgn buku hutang 555, lps tu dgn bangangnya jwb taktahu.. Ade maruah ke jd kuli bodo bongok mcm tu??

      Babi dlm kndang lg ade maruah dr macai bngkai mcm ko yg jd barua pakatan penipu dn ketua perompak tua

      Delete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak suka jangan masuk blog ni..end story, bee end.

      Delete
    2. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  9. Deletion yg bersepah ini bukti kebaculan dan ketakutan macai pakatan madey penyangak. Nk hadapi rakyat tp.pengecut.

    Main game disebalik dinding. Sikit2 nk delete mcm.pondan.. Ko spesis pondan bukit bintang ke admin macai kutty oii??

    Be man lah. Kerat buang je telor kasi mak ko simpan kalo mcm ni pon pengecut.

    Pru14 ko tggu le mlm tu. Xlama lps tu bapak penyamun dn macai2 nya akn ditangkap hbis..

    ReplyDelete
  10. Gambaran sebenar puak yang kehabisan hujah, see next post

    ReplyDelete