Monday, August 20, 2018

PEMBANGKANG DAN PIHAK² YANG PERNAH BERSEKEDUDUKAN TERLEBIH DAHULU PERLU ADA INTEGRITI UNTUK RAKYAT BANGKIT SOKONG...

Di era rakyat cerdik,  isu harga barang naik atau cukai tinggi bukan isu utama. 

Umum tahu rakyat gembira seumur hidup bila Najib dan umno bukan lagi kerajaan,  kezaliman mereka terhenti... 

Apakah kerajaan sekarang zalim atau terlebih zalim?  Kalau ada akal jawapannya,  terlalu awal untuk dinilai. .

Julai dan Ogos tanpa gst atau sst?  Zalim kah itu?  Tak ada pun dalam manifesto tapi kerajaan lakukan.. 

Saman AES dibatalkan dan dedahkan dasar kerajaan lama yang tidak langsung mendatangkan hasil kepada kerajaan sebaliknya mengkayakan syarikat kroni dan memangsakan Tabung ATM apabila gunakan duit tabung untuk membayar kepada syarikat tersebut..  
Kerajaan secara ehsan akan pulangkan kepada Tabung ATM. 

Zalim kah itu,  tidak ada pun dalam manifesto? 

Kini Tun di China untuk mendapatkan kerjasama negara tersebut untuk satu justifikasi yang lebih adil dalam semua projek mereka yang ada di Malaysia, untuk kebaikan siapa itu? 

Cubaan untuk sentimenkan harga barang naik atau harga barang tidak turun,  awal² lagi ingin dinyatakan akan gagal,  sepertimana mereka gagal mengelirukan rakyat dan menghasut rakyat dalam isu perkauman,  ugama dan raja²...

Gagal kerana people dont buy, rakyat masih terasa jijik untuk mempercayai atas segala bohong dan tipu mereka sebelum ini..  

Rakyat bersedia dengan segala kemungkinan termasuk harga barang tinggi...dan rakyat sedar kerajaan sekarang memerlukan sedikit masa kerana kesan urus tadbir buruk kerajaan lama untuk dibaiki... 

Selagi kerajaan tidak zalim,  tidak korup, tidak berbohong, tidak boros dan telus dalam perbelanjaan... Rakyat akan terus sokong. 

Selagi zahid dan hadi menerajui umno dan pas, selagi kelibat najib tidak dipadamkan segera,  ia akan mengambil masa yang lebih lama untuk rakyat percaya semula parti tersebut.

36 comments:

  1. Replies
    1. Ko tu yg bangang. Kikikiki

      Delete
    2. Kerajaan kutip saman aes masuk poket kroni.
      Kah kah kah kah..

      Inilah dasar dan intipati perjuangan demi agama bangsa dan tanah air.
      Jikalau xde saman aes, maruah org melayu akan tercabar.
      Jikalau duit xmasuk kantung kerajaan xpe janji kroni kaya. Ini selari dgn memartabatkan kuasa raja2 melayu.

      Kah kah kah kah kah kah kah kah kah..

      Delete
  2. Tol naper tak hapus?
    Minyak naper tak turun?
    Barang naper tak turun?
    Pengangguran naper tak kurang?
    Pendidikan naper tak percuma?
    Bayar PTPTN naper tak hapus?
    Utang peneroka felda naper tak hapus?

    KERAjaan ale utoh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tol naper nak hapus?
      Minyak naper nak turun?
      Barang naper nak turun?
      Pengangguran naper nak kurang?
      Pendidikan naper nak percuma?
      Bayar PTPTN naper nak hapus?
      Utang peneroka felda naper nak hapus?

      Cai ale utoh...

      Delete
    2. Siapa kata tak ada yg turun? Najib dah turun, BN dah turun, komposisi BN pun turun, menteri sombong dah turun. Yg best macai bodoh pun turun. Jadi kenapa tak puji kerajaan? Kikikikikiki

      Delete
  3. Yelah KD.. Tp knp poll survey kepuasan hati rakyat pd kerajaan yg dibuat oleh page2 fb pro kerajaan termasuk sinar harian Astro awani dpt peratusan yg tak puashati 80/90%

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kikikikiki.... Survey bodoh. Sama cam survey 2/3 majoriti. Tp bila pilihannya kalah... Kahkahkah.... Kalah tu wei... 2/3 mendanya.

      Delete
  4. 7 DALIL KENAPA BN CONFIRM MENANG DALAM PILIHAN RAYA UMUM KE-14 NANTI!
    Tim Editorial SOSCILIAPi

    April ni full dengan macam-macam benda, selain dari nak tengok Avengers: Infinity War, kita jugak akan hadapi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14). Sementara tunggu Parlimen nak dibubarkan ni, kita dah dengar banyak pandangan dari penganalisis politik, NGO, mahupun ahli politik sendiri pasal pihak mana yang akan menang dalam PRU-14 nanti. Barisan Nasional (BN) atau Pakatan Harapan (PH)?

    Inilah masanya diorang akan tahu apa rasanya erti kekalahan. Imej asal dari hypebeast.com
    Semua ni mesti jadi tumpuan, sebabnya pihak yang menang inilah yang akan memimpin dan menentukan nasib negara ni untuk lima tahun akan datang. Disebabkan perkara ni sangat penting, kitorang kat sini nak bagitau yang Barisan Nasional (BN) akan menang dalam pilihan raya ni. Sebabnya…

    1. Bila PAS tak bersama dengan Pakatan, undi Melayu mesti akan berpecah
    Seperti mana yang kita tahu, PAS dah pun berpisah dengan Pakatan Rakyat sebab tak boleh tidur sebantal dengan parti tertentu (terutamanya dengan DAP). Masa PRU-13 dulu, Pakatan Rakyat (kerjasama PKR, DAP, PAS dan SNAP) dah menang 89 kerusi dari 222 kerusi Parlimen (PAS menang 21 kerusi).

    Ana dah jatuhkan talak kat DAP. Imej dari Free Malaysia Today.
    Untuk tubuhkan kerajaan, sesuatu parti atau kerjasama tu mestilah menang majoriti mudah – 112 kerusi dalam Parlimen. Jadinya, kalau kita tengok kat Pakatan Harapan (PH) sekarang ni, mesti diorang akan hilang beberapa kerusi sebab tak ada PAS dan tak dapat sokongan penyokong-penyokong PAS. Kat pihak BN pulak, hal ni dah tentu bagi kelebihan kepada diorang.

    https://soscili.my/7-dalil-kenapa-bn-confirm-menang-dalam-pilihan-raya-umum-ke-14-nanti/

    ReplyDelete
  5. Integriti?...Puak umno dan pas pandai sebut saja tapi tak tahu pon definasi integriti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mereka hanya pandai cakap, makna dan praktikal hancus. Sekarang dok sibuk kata rakyat kena tipu oleh ph. Yg kena tipu bahagi 3 la. Ph tipu pengundi dia, bn tipu pengundi bn, pas tipu pengikut dia. Sapa yg terasa kena tipu? Aku undi ph tak terasa pun kena tipu.

      Delete
  6. Mentaliti dunia ketiga, rakyat pendendak, rakyat subsidi, melayu tradisional masih sembang pasal tol, harga barang, brim, haji percuma, ..

    Sebab itu ternganga melopong bila sebut forest city, derma dari arab gila, 1mdb, ecrl... Mudah kena tipu.

    ReplyDelete
  7. Entry paling bangang bila bicara pasal intigriti... mungkir janji ... bohong.. fitnah jijik... tuduh tak kemuka bukti dan fakta.. apakah itu bukan nilai intigriti... korup akhlak moral dan akidah lagi kelaut intigriti..

    Dont play play with intigriti la bodoss.. more u talk abt intigrity more corrupted you have..

    kah kah kah... tepukkk.. tepuk ..!!slmt ari rayoo

    yeoppp.. cer raba lam seluar yeoppp.. haah tepuk klu telo yeop ada lagi..

    haahh tepukk.. yeopp.. tepuk..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kata2 org kecewa. Kahkahkah

      Delete
    2. Kalau tak boleh sentuh integriti, jadi nak sentuh apa? Equanimity? Kikikiki

      Delete
  8. Statement paling win oleh kd. Rakyat makin gembira sejak ph menang pru. Hahahaha...tak taulah, nak nangis ke nak muntah. Dapatan cybertrooper ph tentang kepuasan hati rakyat terhadap kerajaan baru menunjukkan peratus puas hati yg amat rendah. Jangan nak berbohong kd, jgn hipokrit berselindung 3-4k duit elaun tu. Dpd 100, yg puas hati berada di bawah 30 apa maknanya tu? Kau nak tipu siapa sebenarnya dgn statement kau tu kd? Nak tipu toyol² ph dlm ni memang la boleh. Mereka bukan berfikir dan mengkajipun. Mereka macam ekor ayam jantan. Bergelumang taikpun seronok asalkan kepala ayam masih kuat berkokok. Kau masuk felda dan kampung kd, tengok rupa² mak bapak yg sdg keluh kesah sebab komoditi dah takde harga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg pun rakyat gembira. Yg tak gembira macai sebab dedak dah tak kasar. Kikikikiki.

      Delete
  9. Intigrity Malaysia di Sidang Media China Premier kata dua dari persiden of China... sentapp...abisss...

    memalukan Malaysia... sentap abis... mana nak letak muka kerepot tu..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sbb tu la cybertrooper ph kena kerja lebih. Cari bahan nak cover air muka atok yg dh tercemar. Maunya tak kecik hati, china sambut sebagai pemimpin second class je... Kerja kuat ye kd. Hati atok dh terguris tu.

      Delete
    2. Najib punye angkara rompak dan klentong dgn sokongan kuat cai malaysia yg dapat malu...seluruh dunia dah tahu najib pm malaysia merompak..

      Delete
    3. PM periksa kawalan kehormat tentera China
      20 Ogos 2018 12:11 PM
      Foto oleh Bernama
      Foto oleh Bernama

      Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad (tiga, kiri) bersama Perdana Menteri China, Le Keqiang (dua, kiri) memeriksa kawalan kehormatan tentera China pada sambutan rasmi di Great Hall of The People hari ini.

      Fuiyo! Siap jalan atas karpet merah. Najib pun tak dpt sambutan grand mcm ni. Nampak sgt najib cikai kat mata Cina. Kikikikiki... Jgn sentap ye cai.

      Delete
    4. Semlm cakap presiden china tak mao jumpa tun...hari ni tukar plak sambut second klass..

      Kaki temberang sampai mati pon tetap temberang ...ini jenis integriti cai pembangang..

      Delete
    5. 5.13 ko kutip dari tong taik mana cerita temberang ni...ade blog umno kata pm cina nak hentikan sidang media dgn link youtube..

      Blogger temberang ni.paham ker bahasa cina?...riak pm cina biasa aje...blogger umno dan cai umno memang kaki temberang tak berintegriti langsung..

      Delete
    6. Cai umno nak lari dari isu 30%. Kikikikiki.... Tembelang dah pecah. Busuknya cam bau tahi babun. Hah tepuk cai.

      Delete
    7. https://youtu.be/UOCmmn5IpW0

      Sidang media pm china dan tun..okey jer...cai putarbelit..

      Delete
  10. Integriti PH masih dihormati...bukti sg kandis trajang lokeman umno dan pas pembangang...

    ReplyDelete
  11. BEIJING 20 Ogos - Tun Dr. Mahathir Mohamad meminta Beijing untuk lebih bersimpati berhubung isu fiskal semasa Malaysia.

    Perdana Menteri berharap China akan memahami situasi itu dan dapat membantu menyelesaikannya.


    “Kami berharap China memahami masalah kami dan akan bersimpati berhubung dengan masalah fiskal dalaman kami,” katanya pada sidang akhbar bersama dengan rakan sejawatannya Perdana Menteri China, Li Keqiang selepas mesyuarat dua hala mereka di sini.

    Dr. Mahathir dalam rangka lawatan rasmi lima hari di China.

    “Bantu kami menyelesaikan sesetengah daripada masalah fiskal kami,” kata Dr Mahathir.

    Kerajaan baharu Malaysia di bawah Pakatan Harapan, pimpinan Dr. Mahathir, berdepan hutang kira-kira RM1 trilion didakwa akibat salah pengurusan kewangan negara oleh kerajaan terdahulu.

    Dr. Mahathir berkata, hubu­ngan dua hala Malaysia-China perlu diperkukuhkan lagi.

    Beliau berkata, inovasi dan kemajuan teknologi China dapat menyumbang kepada pembangunan Malaysia.

    Li, sementara itu berkata, wujud keperluan untuk dipertingkatkan lagi hubungan dua hala yang baik ke tahap baharu menerusi jalinan kerjasama dalam pelbagai bidang dan dimensi baharu.

    Perdana Menteri China itu berkata, kedua-dua pihak bersetuju untuk mengekalkan hubungan baik antara kedua-dua negara demi manfaat rakyat mereka.

    Mereka juga menyasarkan untuk meningkatkan perdagangan dua hala dengan harapan untuk memperbaiki imbangan perdagangan antara mereka.

    “China bersedia untuk meningkatkan import barangan kompetitif dari Malaysia terutamanya minyak sawit dan produk pertanian yang lain,” katanya.

    Menjawab soalan tentang pe­rang perdagangan ketika ini antara Amerika Syarikat dan China, Dr. Mahathir menegaskan perdagangan bebas sepatutnya menjadi pilihan semua negara.

    Bagaimanapun, katanya, perdagangan bebas semata-mata tidak memadai kerana ia perlu diiringi dengan perdagangan adil yang juga akan bermanfaat kepada negara kecil dan miskin.

    Menjawab soalan sama, Li berkata, pergeseran perdagangan, dalam jangka pendek, akan mendorong negara-negara mencari pasaran alternatif.

    Bagaimanapun, katanya, per­sekitaran perdagangan dan ekonomi global akan menjadi lebih teruk jika situasi itu berlarutan.

    Terdahulu, kedua-dua pe­mim­pin menyaksikan pemeteraian lima dokumen antara kedua-dua negara di venue mesyuarat dua hala itu diadakan, di bangunan Great Hall of the People.

    Dokumen itu ialah Perjanjian Lanjutan bagi Pengaturan Tukaran Mata Wang Dua Hala; dan Protokol Pemeriksaan dan Keperluan Kua­rantin bagi Eksport Durian Sejukbeku.

    ReplyDelete
  12. Pas ade integriti?...

    Mualaf Pof Rheduan tee lari tinggalkan kapir MCA kerana anti islam...lobai hadi plak ajak anggota Pas sokong kapir mca yg menentang islam..

    Memang bangang lobai pas..

    Ape komen prof Rheduan tee agaknye dgn kebodohan lobai Pas?...

    ReplyDelete
  13. Tiada maaf lagi bagi korupsi di Malaysia

    Phar Kim Beng
    20 Ogs 2018, 8:38 malam (Dikemaskini 20 Ogs 2018, 9:01 malam)

    A A
    ULASAN | Korupsi di bawah pentadbiran BN lalu bukan sahaja memuakkan, malah sudah mencapai tahap yang tidak munasabah.

    Di bawah pentadbiran Datuk Seri Najib Razak korupsi seolah-olah sudah menjadi darah daging mereka.

    Anehnya, Umno dan PAS masih bersikap 'keras kepala'.

    Datuk Bung Mokhtar dari Kinabatangan Sabah terus berdegil dengan mengatakan harta yang dirampas oleh polis dari kediaman yang dikaitkan dengan bekas perdana menteri itu merupakan dana Umno.

    Logiknya, sekiranya Umno dan PAS membuka sebuah kasino di Cayman Island tanpa pengetahuan orang ramai, maka wang itu sah boleh dijadikan dana politik.

    PAS pula masih tidak berani menegur Najib Razak atau 1MDB.

    Peliknya PAS melalui Naib Presidennya, Tuan Ibrahim Tuan Man memberikan gred D terhadap pencapaian 100 Hari Pakatan Harapan (HARAPAN).

    Khairy Jamaluddin, anggota parlimen Rembau yang berasal dari Negeri Sembilan pula mengatakan rakan-rakannya dalam Umno kurang peka terhadap keperluan parti itu direformasikan.

    Pembantu politik Najib Razak, Isham Jalil lalu mendakwa bekas ketua pemuda Umno itu sudah 'berpaling tadah'.

    Menurut Isham yang memiliki ijazah dari Harvard dan Wharton Business School itu, hati sebenar Khairy Jamaluddin sudah berada pada Pakatan Harapan, walaupun keahliannya masih Umno.

    Wharton Business School ini sekolah lama Low Taek Jow, atau lebih dikenali sebagai Jho Low, yang kini menjadi pelarian.

    Anehnya, ketika Malaysia menghadapi krisis hutang negara yang telah mencecah RM1 trilion, mengapa penyokong parti pembangkang harus menaruh harapan kepada parti mereka?

    Parti seperti Umno dan PAS sudah menjadi toksik. Kalau ada segelintir ahli yang masih taasub kepada parti-parti tersebut, maka ia bolehlah dikategorikan sebagai jahil.

    Jahil tidak bermakna mereka tidak boleh berfikir. Pola pemikiran mereka masih berfungsi, tetapi percaturan mereka sudah tidak lagi berprinsip.

    Najib dan Jho Low rupa-rupanya 'guru' kepada Umno dan PAS. Beginilah mentaliti, serta gelagat sebenar Umno dan PAS yang sudah hilang pedoman.

    Tidak cukup sekadar berpura-pura meminta maaf seperti mantan Menteri Pelancongan Datuk Seri Nazri Aziz, yang kini ingin menyokong Tun Dr Mahathir Mohamad pula.

    Nasib bumiputera dan rakyat Malaysia tidak sepatutnya diletakkan dalam kerangka agama dan bangsa semata-mata.

    ReplyDelete
  14. esok mamak balik China menganga la mulut macai tomato kunyit dengar mamak kata lawatan yang tersangat la berjaya... kah kah kah... maja macai tomato pun dengan bangga..



    haahhhh.. tepukkk.... tepukkk..!!


    kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih rela dengar cakap bohong tdm, daripada bohong lebai hadi lidah bercabang, atau zahid komidi, tin kosong, atau najib lanun booogis.

      Delete
    2. Bunyi macam kecewa je cai. Oh ye, kecewa tak dapat habuan dari 30% tu kan? Kikikikiki

      Delete
  15. DATUK MUSTAFA ALI SEKOLAHKAN PEMIMPIN PAS ERTI POLITIK MATANG
    (17 Ogos 2018)


    1. Kenyataan Datuk Mustafa Ali dalam wawancara di sebuah portal hari ini berkenaan janji 100 hari kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) memberi satu tamparan paling kuat kepada pemimpin PAS. Menurut Pengerusi Lembaga Penasihat PAS itu seperti yang disiarkan dalam Malaysiakini hari ini, kegagalan kepada kerajaan itu adalah perkara biasa dan rakyat tidak boleh menghukum kerajaan sebagai 'penipu'.

    2. Katanya lagi, HARAPAN dilihat cuba menyelesaikan perkara-perkara yang dijanjikan dan ada perkara yang dilaksanakan dengan begitu drastik seperti penghapusan cukai barangan dan perkhidmatan (GST).

    3. Kenyataan Datuk Mustafa Ali sama sekali bercanggah dengan kenyataan beberapa pemimpin tertinggi PAS termasuk kenyataan Timbalan Presidennya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man semalam. Datuk Tuan Ibrahim dengan nada angkuh terus memberikan markah D kepada kerajaan HARAPAN seolah-olah kerajaan telah gagal dalam peperiksaan dan perlu mengulangi kertas peperiksaan itu.

    4. Nampaknya Datuk Mustafa Ali lebih berpijak di bumi nyata dalam isu politik negara. Beliau adalah tokoh cerdik yang tahu landskap politik semasa berbanding pemimpin politik PAS yang lain. Boleh dikatakan majoriti pemimpin PAS mengambil sikap semberono (janji boleh serang atau tembak kerajaan HARAPAN) tanpa tahu fakta dan realiti. Bahkan, pemimpin PAS banyaknya emosional dan hanya mengikut rentak sentimen semata-mata. Walaupun kerajaan telah memberi banyak hujah yang perlu dalam menangguhkan kesemua janji 100 hari kerana kekangan masa, faktor kewangan di mana hutang yang ditinggalkan oleh kerajaan BN terlalu banyak serta memerlukan proses undang-undang tetapi pemimpin PAS terus bersikap bebal untuk memahami realiti.

    5. Namun dengan hujah rasional Datuk Mustafa Ali memberikan sokongan kepada kerajaan bahawa untuk memenuhi janji tidak semua dapat dipenuhi seperti mana yang disebut sebelum ini, sebab ada perkara yang di janjikan tetapi berdasarkan perspektif masa itu. Beliau juga akui keseriusan dan kesungguhan menteri melaksanakan tugas. Selain itu, untuk menunaikan kesemua janji itu ia memakan masa, melibatkan proses undang-undang dan kos. Beliau dengan tenang 'sekolahkan' pemimpin PAS agar berfikiran lebih matang, cerdik dan memandang ke hadapan.

    6. Pandangan dan kenyataan Datuk Mustafa Ali pasti tidak disukai oleh pemimpin PAS. Mungkin ada yang memberi pandangan bahawa itu kenyataan peribadi beliau dan tidak mewakili suara parti keseluruhannya. Walau apa pun, Datuk Mustafa Ali telah menjawab segala helah yang sengaja ditimbulkan oleh PAS bagi menimbulkan keributan politik dalam negara. Sebagaimana rakyat terbanyak, beliau optimis dan berfikiran positif demi kemakmuran negara. Semoga PAS masih ada lagi pemimpin cerdik dan bijak berpolitik seperti Datuk Mustafa Ali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti ada lobai tunjuk video besi seluar dalam, tok mus pun diam alih cerita

      Delete
  16. Elok sekolah kan dulu Stopa Ali tu camner nak basuh spendar ...kikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siapa agaknya yang berani sekolahkan stopa?

      Ikat serban kemas² kalau berani.

      Delete