Tuesday, August 21, 2018

SESUATU YANG TUN GAGAL LAKUKAN DI CHINA...



Yang Mulia Tuan Presiden, Bersama Ini Saya Bawa Wang KWSP Untuk Membantu Ekonomi Negara China.. 
Kikikikikik... 

Haaaa.ah..tepukkkk




23 comments:

  1. Padu!!! Barulah dinamakan pemimpin. Bukannya bawak ufti mcm org tuuuuuuu....

    ReplyDelete
  2. Tun dimalukan oleh presiden china kau tak nak ulas ke kd? Tgh fresh lg ni. Telinga tun masih merah. Sedap kalau ulas. Cerita najib dgn trump dh lama org lupa, basi... Ke nak cari backup sorok KEMALUAN tun oleh presiden china... Hahahaha..kd kd. Besar sgt la elaun cybertrooper ph kau tu sampai selongkar cerita dh basi. Yg masih hangit sikit tak nak ulas...MEMALUKAN? What you give, you take back. Cash china kasi...huhuhu... Cari lagi idea nak cover adegan memalukan tu kd. Biar upah tu berbaloi, bukan makan gaji separuh buta..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak abis lagi jual temberang?..

      Delete
    2. Mana fakta sampah yang kau pungut tu, tonton vedio sampai habis..
      Jangan tonton sskerat kemudian gonggong fitnah macam anjing..

      Tun kata projek ecrl potong buang. .Projek sampah 30% komisyen..adoiiiii kantoiiii

      Semua nak dirasuahnya.

      Delete
    3. Itu kerja sibodoo cai umno kerana tak de modal lagi...

      Delete
  3. Najib tawar bantuan kpd trump berapa persen boleh dapat?...

    Pinjam duit cina komiinis bagi projek kpd cina kominis patutlah balun 30%... Rakyat yg bayar...yg bodooh pangkah umno..

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. membatalkan projek besar tidaklah begitu sukar kerana kedua belah pihak akan berbincang mengenai jumlah gantirugi (compensation) yg perlu d bayar.

    yg lebih sukar ia lah utk mendptkan bantuan Beijing dlm mengenal pasti 'ufti' haram yg terpaksa d bayar kpd orang tengah (malaysian politicians), n bagaimana utk mendpt nya kembali drpd 'penyamun2 ini.

    ReplyDelete
  6. PM: Rundingan kontrak Najib dengan China 'paling bodoh'

    (Dikemaskini )

    A A
    Perdana Menteri Tun Dr Mahathir tanpa berselindung mengkritik pentadbiran terdahulu pimpinan Datuk Seri Najib Razak mengenai rundingan projek mega dengan syarikat China.

    Menurut Dr Mahathir, negara ini tidak pernah menyaksikan kebodohan sebegini dalam merundingkan hal kontrak.

    "Kebodohan sebegini tak pernah dilihat dlaam sejarah Malaysia," katanya.

    Mahathir bercakap pada sidang akhbar di Beijing. Beliau dalam rangka lawatan rasmi ke China bagi merundingkan projek Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) dan dua projek saluran paip gas oleh Suria Strategic Energy Resources (SSER).

    Beliau berkata jumlah pampasan projek ECRL dan SSER masih belum diputuskan lagi tetapi menjangkakannya sebagai “quite substantial” (agak banyak).

    "Kami perlu mencari jalan untuk keluar daripada projek ini (ECRL) dan sebolehnya pada kos yang paling sedikit dan kami perlu membayar pampasan.

    "Tetapi ini kebodohan orang kita sendiri. Kita tidak boleh salahkan China untuk hal ini," katanya lagi.

    Bukan berdasarkan kerja yang dibuat

    Mahathir selanjutnya menempelak Najib kerana bersetuju menandatangani kontrak seperti SSER, yang mana wang dibayar berdasarkan tempoh masa dan bukan perkembangan kemajuan kerja-kerja penyiapan projek.

    "Saya tidak pernah mendengar kontrak yang mana kamu membayar pada masanya tanpa kerja-kerja disiapkan. Selalunya, kami membayar berdasarkan kerja-kerja yang telah dibuat. Kebebalan apakah ini?" Soal beliau.

    Sebelum ini, China menyatakan minat terhadap projek Kereta Api Laju Singapura- Kuala Lumpur (HSR) tetapi Putrajaya juga sedang mengkaji untuk menangguhkan projek berkenaan.

    Perdana menteri mengesahkan Putrajaya menangguhkan ECRL dan SSER dan menyifatkan HSR sebagai "tidak perlu", berkata kerajaan perlu bersedia mengumpulkan sejumlah dana bagi membayar pampasan.

    "Baik, jika kami perlu membayar pampasan, maka kami perlu membayarnya.

    "Ini kebodohan perundingan sebelum ini. Kenapa perlu bersetuju dengan perjanjian sebegini yang mana kamu perlu membayar sejumlah pampasan yang besar jika kamu membatalkannya. Dalam semua perjanjian, perlu ada klausa menarik diri daripada perjanjian dan klausa itu perlu adil kepada kedua-dua pihak.

    "Tetapi jika kami tidak dapat menyelesaikannya, kami perlu membayar sejumlah besar wang pampasan untuk HSR. Kami telah merundingkannya namun jika kami gagal melakukannya, maka pampasan (yang perlu dibayar) itu berjumlah lebih setengah bilion ringgit," jelas beliau lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila prompak berunding kontrak projek..balun membalun laa...najib peduli ape...bukan bapak dia yg bayar...

      Najib kawan baik lobai hadi...lobai pertahankan prompak yg dah terkenal diseluruh dunia..

      Delete
  7. Enti KEJORA BODOO Pembela PrompakTuesday, August 21, 2018 4:27:00 AM

    ECRL batal sehingga mampu tanggung, kata Dr M

    FMT Reporters

    PETALING JAYA: Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini berkata projek Laluan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) dan Saluran Paip Gas Trans Sabah (TSGP) akan dibatalkan sehingga Malaysia mampu menanggungnya.

    Bercakap kepada pemberita di penghujung lawatan rasmi 5 hari ke China, beliau berkata tumpuan sekarang ialah menangani defisit kewangan negara.


    Beliau menambah projek-projek yang menjejaskan kepentingan Malaysia tidak lagi akan dibenarkan, dan para pelabur China memahami pendirian mesra-perniagaan pentadbirannya.

    Pejabat Perdana Menteri mengesahkan komen Dr Mahathir kepada pemberita di Beijing.

    Dr Mahathir berkata Presiden China Xi Jinping dan Perdana Menteri Li Keqiang memahami sebab sebalik pembatalan 2 projek yang disokong kerajaan China.

    “Saya sudah menjelaskan kepada mereka. Mereka faham keadaan kita dan menerimanya,” katanya, dan menambah keutamaan kerajaan sekarang ialah mengurangkan hutang dan pinjaman.

    ReplyDelete
  8. Ye.. Inilah pemuda bani Tamil yg kita nantikan.. Tak lama dahhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rundingan kontrak Najib dengan China 'paling bodoh' - Tun M
      Perdana Menteri Tun Dr Mahathir tanpa berselindung mengkritik pentadbiran terdahulu pimpinan Datuk Seri Najib Razak mengenai rundingan projek mega dengan syarikat China.

      Menurut Dr Mahathir, negara ini tidak pernah menyaksikan kebodohan sebegini dalam merundingkan hal kontrak.

      "Kebodohan sebegini tak pernah dilihat dlaam sejarah Malaysia," katanya.

      Mahathir bercakap pada sidang akhbar di Beijing. Beliau dalam rangka lawatan rasmi ke China bagi merundingkan projek Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) dan dua projek saluran paip gas oleh Suria Strategic Energy Resources (SSER).

      Perghhh!!!! Rupanya bukan bos aje bodoh, macai pun berlipat kali bodoh. Kahkahkah.

      Delete
    2. Ye.. Inilah pemuda bani Tamil yg kita nantikan.. Tak lama dahhhhh

      Delete
    3. Ye. Inilah contoh macai yg kita nantikan.

      Delete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  11. Jangan bawa masuk hujam hampeh hancing ke dalam blog ini.
    Janga perasan hujah bagus bila di delete.

    ReplyDelete
  12. kah kah kah bila berhujah secara fakta maka KD panas satu badan... kalau takot dilambung ombak jangan tanam rambutan nenas ditepi pantai...

    kah kah kah .. tak akan hidup la pokok nenas tu... kah kah kah..

    haaaah tepukkk..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stail kd, bila hujah tak terjawab dikatakan sampah. Hujah dia yang busuk air longkang boleh pulak dipertahankan. Berapa sebenarnya elaun kau ni kd? Dh naik gred puluh ribu sebulan ke? Saja je tanya..

      Delete
    2. Komen orang gila merapu tak payah jawab..

      Delete
  13. Byk naik bro.. Sebab aritu buat2 merajuk sokong umno dptla naik elaun..

    ReplyDelete
  14. DSN membantu untuk melabur di Amerika. komoditi akan dibeli oleh Amerika. Tapi Tun apahpun tak dapat

    ReplyDelete